Каква да е породата

0

Поредното Стекспо мина и сега ще очакваме, хората от сектор месодайно говедовъдство да излязат със своята концепция, по отношение на породите и развитието на това направление. Отчетоха се много добри резултати, дори прекалено оптимистични. Все пак, трябва да си дадем реална оценка за ситуацията. Много неща се правят на парче, а десетина хиляди чистопородни животни едва ли могат да дадат облика на нашето месодайно говедовъдство. Тук става дума за останалите 80 000 бр крави – поне така е отчетена цифрата за месодайния сектор, които са от най-различни породи и кръстоски, нямащи нищо общо с месодайните, но се водят за такива. Кръстосването е още табу за нас, именно такива са животните, които дават месото на потребителите. И така, решавайки въпроса с чистопородното развъждане и кръстосването, фермерите трябва да решат с коя порода трябва да работят.

 • Броят на месните породи определено надвишава броят на млечните породи.
 • Сигурно е, че доминиращата  млечна порода е породата Холщайн.
 • Сред породите за месо, обаче не може да се посочи ясно коя е най-добрата. Изборът на породата трябва да отговаря на предпочитанията на фермера и спецификата на адаптация към развъдната среда.
 • Задачата на селекционера е да избере породата, която е най-подходяща за производствената система, фуражната база и климатичните условия, често и в зависимост от надморската височина.
 • За обширна паша, паша за угояване и зимно хранене на базата на селскостопански фуражи, най-подходящите породи са: Херефорд и Ангъс, най-популярните в открити стопанства и на периодично сухи пасища. Въпреки това,  богатите пасища, ,водят до висока телесна маса и най-добри резултати се постигат от породите Шароле, Пиемонтс, Симентал за месо и Лимузин . Aнгус е една от породите, която се радва на най-голяма популярност в открити ферми и на периодично сухи пасищаФермерът трябва да си зададе въпросът – какво количество на труд изисква добитък от добре замускулените породи.  Той може да избере и порода с примитивни характеристики – атавистичен (селски), добре адаптиран към пасища със средно качество и условия на отглеждане на открито,  крави които са с лесни отелване , грижат се и произ-веждат много мляко за телетата.
  Какви ще бъдат производствените разходи и очакваните приходи? Това са оправдани въпроси при планирането или разширяването на този отрасъл на производството, тъй като включва необходимостта от инвестиране на големи парични ресурси или вземане на банкови заеми. В този аспект трябва да се каже, че за ефективността на производството, освен за храненето,  ще трябва да се проектират добре инвестирани заеми за ценен и здравословен разплоден материал във всяка ферма и за организацията на фуражната база.Херефорд и Ангус са най-подходящи за обширна паша и зимно хранене на базата на селскостопански фуражи, които са най-популярни в откритите стопанства и на периодично сухите пасища.

  В Полша за клане  се използват главно хибриди, получени от крави –млечно направление, осеменени със спермата на бикове от месодайни породи, при които рядко се използва естествено покриване.  Сравнително голямото предлагане на чисти породи или с бащински компоненти (бикове) създава възможности за всеки взискателен развъдчик.

  Изборът на конкретна порода (след като се вземат предвид всички условия,

  Най-добрата порода  говеда е …

  Сред много месни породи, отглеждани в Европа в Полша, са внесени, наред с други Британски породи: Hereford, Angus и Welsh Black (уелско черно); Френски:Шароле, Лимузин, Блонда Китен и Салер ;  Италиански: Пиамонтес, Кианина и швейцарската порода Симентал (тип месо), отглеждани не само в Европа.
  Популацията на кравите  майки за месо, отглеждащи телета до около 7 месеца в стада от “месо” (кравите не се доят).В момента в Полша има над 40 хиляди кръстоски. Докато популацията на чистопородните месни стада се оценява на около 25-30 хиляди.

  Изборът на месни породи за разплод в Полша, става периодично. В миналото се смяташе, че най-ефективната порода, главно за кръстосване, е породата Шароле. В момента най-популярната е породата Лимузин, въпреки високите цени за разплодните юници. Широката вариация се отнася до калибър, темп на растеж, период на зреене, тлъстина на труповете или характеристики на месото и т.нар функционални характеристики, като хранителни изисквания, лекота на телета, майчин истинкт и ефективност.
  Но всичко това не  позволява ясно да се идентифицира най-добрата порода, тъй като всяка от тях е добра и най-добра по отношение на определени характеристики за дадена развъдна среда или предпочитанията на селекционера и потребителите.

  Поради своя произход и калибър  говедата могат да бъдат разделени на три основни породи групи:

  1. малки британски (островни) породи;
  2. големи френски и италиански (континентални) породи;
  3. северноамерикански породи (внос).

  Британско говедо

  Породите от Британските острови се отличават с малки размери, като се приспособяват към сравнително трудни островни климатични условия и терен. Това доведе до развитието на такива характеристики като устойчивост на болести или възможността за добро използване на паша.
  В допълнение, те се характеризират с голяма лекота на отелване и силен майчински инстинкт.
  Поради тези характеристики, тези породи са идеални за целогодишно пасище, ​​дори при сурови климатични условия. Тази група включва такива породи като Херефорд, Абърдийн Ангъс, Уелски Черен и Хайленд.

  Говежди породи от Франция и Италия

  Групата от френски и италиански породи се характеризира с високо телесно тегло, калибър (поради първичната им употреба като тягова сила) и изключителна мускулатура.
  Те са добре адаптирани към условията на изобилно хранене. В тази група можем да намерим, наред с други порода Charolaise, Limousine, Piemontese. Породата Salers , която от друга страна, ни осигурява високо мраморирано кулинарно месо.

  Породите  в Северна Америка са предимно тези, получени от европейски животни, внесени в Съединените щати и Канада и след това подбрани за адаптиране към местните нужди. Поради тази причина те могат да бъдат държани при условия на екстензивно и интензивно хранене. Можем да включим такива породи като Simentaler, Angus, Red Angus, Salers или Hereford.
  Дори в рамките на една и съща порода можем да намерим линии, типове, които са коренно различни. Сименталите: млечни или месни, Херефорд: голям или с малък калибър и растеж.Интересно нали. Това се случва в Полша. Хората ни казват – породите ще се сменят и използват според ситуацията на пазара и желанията на клиента.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here