СТЕКСПО`2019: Г-н Гъфи, представя стопанството си

0

– Собственик съм на CG Cattle, както и на Swearngin Angus. Занимавам се с животновъдство в САЩ. Идвам в България за СТЕКСПО 2019, където  повдигаме много важни теми, а именно – колко важен е живота на кравата и как да селектираме правилно женските в стадото.

Стартирах бизнеса си през 1989 г. с покупка на първите Ангус животни. Стопанисваме общо над 1000 ха пасища. Имаме около 500 женски говеда Абердийн Ангус – както черен, така и червен. Фермата ни е фамилна, нямаме нито един нает работник, и цялото стопанство се управлява от трима души. Имаме пет генеологични фамилии крави. Именно затова ще говорим сега.

Цялата ферма управляваме общо петима души – Том и Ким, Гавин и Сиера, както и аз. Том, Гавин и аз управляваме фермата ежедневно, но докато Том и Гавин управляват механичната част на стопанството, аз се занимавам с продажбите, маркетинга, генетиката и животните.

– Фокусът на Вашето стопанство са пасищата, разкажете ни повече.

– Точно така, основното хранене на животните е чрез пасища. Тревостоят в момента представлява смес от детелини, власатка и бромна трева, което ни дава възможност да държим говедата на пасището до 1 януари.
В нашата стратегия за развъждане залагаме на няколко фактора: висок фертилитет на майките, ефективно усвояване на грубите фуражи, устойчивост и преживяемост в пасищни условия, и дълголетие. Също така обръщаме много внимание на генетичните данни, които събираме, чрез платформата AgBoost. Чрез геномната оценка установихме, че нашата генетика е много добра и при угояване, и при клане.

– А каква е Вашата тайна за успех?

– Дългосрочен фокус, фермерите никога не бива да губят фокуса! А именно, ние винаги имаме план “Б”. Също така си вярваме и се уважаваме като семейство. Освен това много е важно разбирането на околната среда и на говедата – животните, от които реално зависи печалбата на едно стопанство. Непознаването им може да доведе до сериозни загуби.

– Как подбирате женските животни? Какво е нужно да знаят фермерите?

– Когато даден фермер иска да увеличи стопанството си, трябва да потърси женски говеда, които да са със сходни характеристики – гледани в подобна среда, управлявани по подобен начин. Това помага в последствие говедата да се приобщят по-бързо към новата среда и да няма стрес. Непременно фермерите трябва да разберат родословието на животните, които са готови за закупят. Доказаните генеологични фамилии крави са най-добрият избор. Разбира се, необходими са дълги години, за да се създаде и развие едно голямо стадо. Бих посъветвал фермерите обаче да се доверят на доказаните технологии, доказаната селекция и да следят за родословието на животните.

– Как се постига продуктивност в месодайния сектор?

– Най-важният критерий са животните. Развъждайте животни с доказано родословие. Именно здравите и пълноценни животни са тези, които носят годишен приход на фермерите. Друго важно нещо е управлението на земята и почвата. Никога не забравяйте, че за успешен бизнес на всеки животновъд са му нужни три елемента – пасища, фураж и добри животни.

Прекарали сме близо 15 години в практики, за да развием стопанството си във вида, в който е днес. За този период успяхме да подберем възможно най-добрите животни, да обновим пасищата, като не използваме химия. В тези години осъзнахме също и че когато престанахме да се напъваме да променим природата, а заработихме с нея – нещата започнаха да се получават и да работят в унисон; имаме по-малко разходи и съответно повече печалби.


Освен лекционната част топ експертът е първия американец, който бе съдия на професионално събитие за говедовъдство в България.
Лекциите му бяха свързани с неговия над 30-годишен опит в пасищното отглеждане и племенно развъждане; ембриотрансфер, преценка на бици, преценка на женски животни.
В допълнение, след СТЕКСПО 2019. Крейг Гъфи проведе 4 открити урока във ферми.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here