СТРАХОТНА НОВИНА – ЧЛЕНОВЕ СМЕ НА Европейският Симентал

Едно изказване, което трябваше да бъде прочетено на Отчетното събрание на Националната асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал, проведено на 16.11.2019 г в гр. Троян.

По уважителни причини, екипа ни не можа да присъства на събранието и затова сега, ще публикуваме нашето изказване сега.
Govedovad.com

Винаги ни е било приятно да присъстваме на мероприятия организирани от асоциация – НАРМС. – Първо защото залата винаги е пълна и фермерите не само присъстват, но и вземат активно участие в дебатите. Второто е перфектната организация по провеждането на събранието и всеки си отива с необходимата информация, какво ще трябва да прави през следващата година. Третото е сърдечната другарска среща, където обсъждането на проблемите продължават и също се намират решения.
Тази година, може би първото е страхотната новина за българското говедовъдство – Асоциацията е вече член на Федерацията на Симентал за Европа. Всички представени документи от асоциацията, както разбрахме, са  разгледани, одобрени и Асоциацията е вече член на голямото Европейско семейство на Симентала. Нещо повече. Официално Сертификата за членство ще бъде връчен на нашите  „Симентали” по време на Световния конгрес на породата през септември следващата година и ще се проведе в Австрия.

Независимо, че говорим за обединение, организации и др. все пак най-важната фигура е водача. Човекът, който води тези организации. За щастие на фермерите членове на асоциацията, са избрали точният човек – Атанас Атанасов.
Имали сме стотици срещи с г-н Атанасов. Той говори само за двете породи, с които работи асоциацията, за новата информационна система, която са внедрили, за новите бици, които ще влязат в стадата и само за Симентала и Монбелиарда.
Когато получи съобщението за приемането в Европа, Атанасов ни се обади и с треперещ глас ни каза радостната вест.

Когато трябва обаче да защитава своята организация, Председателят се бори до последно. Без значение дали е министър или генерален директор. Запали ли цигара и излезе ли от залата, да знаете става страшно, но проблемите се решават. Пожелаваме на всички асоциации такива председатели.

Фермерите – най-важните хора. Изключително изпълнителни в задълженията си и не случайно резултатите не закъсняват. Увеличената средна млечност за една година при Симентала с  329 кг  и 314 кг  при Монбелиарда, и не идва от небето. Става с много труд от страна на селекционери и фермери. Увеличението е в рамките на нормалното и броят на контролираните говеда. Отличните  резултати са в стадото с най-висока средна млечност, и са във фермата на „Лактан“ ЕООД в село Осоица от  породата Монбелиард, където резултатът е европейски – 8967 кг, рекордно е постижението и на кравата НИНА от същата ферма, постигнала резултат от 12715 кг .

При Симентала, ЗП Йордан Еринин от гр. Банско, е постигнал средна млечност  от 8163 кг .Тук отново имаме рекордно постижение от кравата Ева – 10541 кг, собственост пак на Й.ЕРИНИН.

Влизането на проф. Васил Николов в научният съвет на асоциацията е също добро попадение. Професорът даде пълна характеристика на новата генетика бици и водещите такива.

Ясно е едно. Времето на куфарната селекция приключва. Тръгваме смело, по пътя на това което правят другите. И всичко това трябва да стане в кратки срокове. Все пак хората стигнаха до вземане на ДНК на ембрионите за да знаят всичко за телето, което още не се е родило, а ние още се ослушваме дали  да почнем да генотипизираме кравите.

След  похвалните думи, няма да спестим и нашите забележки. Все още са ниски показателите за масленост и протеин, периодът между отелванията е много голям. Фактори, които оказват голямо влияние върху икономиката на фермата. Въпроси, по които трябва да работи асоциацията.

Преди известно време посетихме един офис в Канада, на говедовъдите. Там, на стената имаше един пъзел и отдолу пишеше тим /отбор/. Ако разгадаем всяка първа буква на английската дума тим, се получава – всички, заедно можем повече.
Мислим, че Вашата асоциация вече е изградила пъзела и един голям тим.

Михаил Михайлов – Govedovad.com

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here