Със самолет до остров Сахалин

0

Руснаците, твърдо са се заели да оправят млечното си говедовъдство. Техният Съюз на млякото от една година е оглавяван от Стефан Дюр, създал най-мащабното говедовъдно предприятие в Русия. Което вече произвежда една трета от млякото  произвеждано у нас. Средната млечност на крава приближава е 5000 кг, а за добрата селекция се дават милиони евро.
Съгласно съобщение на Министерството на земеделието на Русия, 195 юници от породата Холщайн, купени  от Дания, на 13 ноември са пристигнали със самолет на остров Сахалин, за да попълнят животновъдният комплекс на Green Agro-Sakhalin LLC. Те са доставени  с директен полет от Копенхаген с Boeing 747.

Веднага след преминаване през задължителните процедури с граничната служба и Росселхознадзор, добитъка е натоварен в коли и отведен в стопанство в околностите на село Троицки. Там животните ще бъдат държани в карантина за един месец, след което ще бъдат включени в основното стадо на компанията.

Компанията “Зелен Агро Сахалин” реализира инвестиционен проект на животновъден комплекс с общ брой млечни крави от 3800 глави. Като част от първата фаза на този проект, добитъкът в стопанството ще наброява до 1900 глави млечно стадо. Днес компанията има 874 крави.

От миналата година се  продава и мляко за преработка. Над 18 тона суровина се доставят ежедневно на млекопреработвателните предприятия в региона. Днес делът на млякото от датските крави на пазара на Сахалин е над 14%. Според експерти кравите от тази порода произвеждат мляко с най-добрите показатели за качество в островния регион.

В бъдеще в с. Троицки, „Зеленият Агро” Сахалин ще открие завод за преработка на мляко с капацитет 120 тона на ден. Това ще бъде производство с най-високо ниво на автоматизация, което ще постигне максимално качество на продукта. В цяла Русия няма повече от десет подобни завода за преработка на мляко.


Сахалин  е най-големият руски остров и 23-ти по големина остров в света.

Площ76 400 km²

Население )493 000 жители; 6,44 души/km²

Най-голям градЮжно-Сахалинск

Най-висока точка1609 m. Климатът е умеренмусонен, характеризиращ се със студена, по-влажна отколкото на континента, зима и прохладно и дъждовно лято. Средната януарска температура на острова варира от -6,2 °C до -12 °C на юг до -17,7 °C – -24,5 °C на север. Зимата продължава 5 – 7 месеца, а лятото – 2 – 3 месеца. Средната августовска температура варира от 16 °C – 19,6 °C на юг до 10,9 °C – 15,6 °C на север.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here