Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди: За животните с любов

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!


ИНДИЯ: Полицията в индийския щат Хариана отвори аварийна телефонна линия, която е на разположение  двадесет и четири часа, така че жителите да могат да съобщават за случаи на клане на крави или контрабанда на месото. Сигналите  ще бъдат предавани на полицията, която ще изпрати екип на място. Мярката се прилага след няколко случая на контрабанда на крави – свещено животно в индуизма.
През юни,  група активисти накараха контрабандисти на месо да ядат оборски тор като мярка за “пречистване”. Инцидентът получи широко медийно отразяване, след като в интернет беше публикувано видео.
Степента на правната сигурност на кравите в азиатската страна, варира в зависимост от щата. На територията на щата Хариана за убийството на това животно, може да отнеме до 10 години затвор.


ИНДИЯ: В щата Гуджарат, западна Индия се проведе сватба между бик и крава. Собствениците на животните са похарчили 27 000 долара за това. За партито са били поканени повече от 300 души.
Собствениците са организи-рали тържеството, за да демонстрират важната роля на кравите в културата на своята страна и нейните граждани. Освен това, чрез  тържество те изразяват и  протеста си срещу убийството на тези животни на територията на своята страна. 
Собственикът на кравата-булката,  се отнася към нея “сякаш тя е негова дъщеря”.
– “Живея с крави повече от 30 години, за да мога да преценя какво заслужават тези животни.”
Тържеството се е състояло  при спазване на всички индийски ритуали.

Преди това в щата Утар Прадеш се е провела  сватба между две кучета. На церемонията са присъствали над 5000 гости забавлявани от известен DJ.


БРАЗИЛИЯ: Според неотдавнашен доклад на Agriness, в Бразилия броят на отбити прасенца се е увеличил от 24,82 прасета на свиня годишно през 2008 г. до 27,99 през 2018 г. Това е увеличение с 3,17 прасета на свиня за десет години. Сред първите 10 производители този ръст почти се е удвоил:
от 29.11 на 35.16 за 10 години или с 6.05 „допълнителни“ прасенца.

Докладът събира информация за 1555 ферми за свине в Бразилия с отглеждани повече от 1,2 милиона репродуктивни свине-майки.

След излизането на първия доклад за Agriness през 2008 г., до сега има подобрения в почти всички показатели за свиневъдството. Броят на опрасванията  на свинете-майки годишно, се е увеличило до 2,5 (+0,04), броят на родените живи прасенца се увеличи до 14,94 (+2,27).

От  1555 бразилски ферми:
14% – са малки производители (<200 свине-майки),
15% имат 201-300 свине-майки,
23% имат между 301 и 500 свине-майки,
24% имат 501 до 1000 свине,
15% имат от 1 001 до 2000 свине-майки,
6% имат между 2 001 и 3000 свине-майки и
3% са големи производители (> 3000 свине-майки).

Бразилия е основен производител на животински протеин поради изобилието си от природни ресурси и благоприятен климат. Страната е четвъртият по големина износител на свинско месо и основен износител на говеждо и птиче месо в Ссвета.

Цифровите инструменти на Agriness насърчават “революция” в свиневъдството в Латинска Америка. „Ние сме ангажирани да създадем най-голямата платформа за  животни в света“, казват от компанията.


РУСИЯ: Руското козе мляко е едно от най-печелившите в света – 90 евроцента за литър. Това беше обявено на международната конференция за козевъдство – „От козата до сиренето – лесно е!“.

Средната цена на козето мляко в Европа е 60-65 евроцента за литър. В Холандия цената на козето мляко е 59 евроцента, а най-скъпото мляко в Европа е австрийското, цената му за литър е около 80 евроцента. Това е така, защото австрийското мляко е биологично, фермите имат статут на биологични, а млякото им е обект на съответна премия. Цената във Франция е около 66 евроцента.


ГЕРМАНИЯ: Десетина крави от една немска ферма успели да напуснат обора и една от тях – Ирен успяла да се качи на покрива на къщата. Разбира се, че не  е  минало без счупването на няколко кермиди, но стопаните успели безпрепятствено да я свалят от покрива и върнат в обора.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here