Ще получат ли такова писмо нашите говедовъди

0

Сега нашите говедовъди получават също писма, но те се отнасят до доказване на произхода на младите животни. Трябваше да се направи такава „наказателна” акция и да се сложи ред в осеменяването по отношение записите, отчетността, маркирането и най-важното  достоверността. Всички знаят, намесели се ДНК анализа, достоверността е на 99.9%.
Друг е въпроса, какъв ще е ефекта от това. Вероятно доклад няма да има. Вероятно ще има ефект и то положителен за доста ферми.

Съвсем друго писмо получиха тези дни говедовъдите, членове на Съюза RUW- Германия. Съвсем в реда на информационните технологии, заглавието е заинтригуващото:

Вашият инструмент за управление на стадото:

Поради многото положителни резултати по отношение геномната оценка на женските животни, които вече са направени в рамките на KuhVision, RUW предлага тази услуга на своите компании и членове. Заинтересованите  могат да тестват стадото си за сума от 25,50 евро за животно, вместо сегашните 44,00 евро.

Геномните развъдни стойности при всяко животно от стадото, предлагат огромни предимства и нови възможности в дизайна на управлението на стадото. В резултат на това, човек е в състояние да вземе решения за подбор и чифтосване:
– първо: много по-рано и второ – макар и много по-рано – с много по-голяма точност (отколкото без геномни развъдни стойности).
Тази оценка   предоставя истински инструмент за управление.

В зависимост от резултатите, фермерът ще намери решение на много въпроси за здрава основа:

 1. Кои телета да остави за разплод и кои може да продава?
 2. Кои юници да  покрива със сексирана сперма и кои с месодайни бикове?
 3. Кой поддържащ добитък да ползвам?

RUW предлага на компаниите и фермерите следния подход за започване на изследването:

 1. Написване на всички женски животни на възраст до 1 година.
 2. Списък на всички дойни животни, и записи  за запас до максимум.
 3. Информация за произхода и продуктивността на кравите.

Разбира се, заинтересованите компании и фермери, трябва да бъдат класически организирани: да са членове на Съюза, животните им да са регистрирани в Родословната книга, което е и задължително условие.  В стопанства с високо информационно съдържание за RUW, и в които се  извършват повече от 50% от осеменяването с бикове TopQSELECT +, линейното описание на всички юници и прехвърлянето на данните за информация в Родословната  книга се извършва от RUW безплатно.

Изводите:

 • Съюза е постигнал възможно най-ниската цена от лабораторията, което ще накара фермерите да тестват животните си.
 • Тези фермери, които участват в тестажа на биците на терен, пък получават бонус – безплатно изследване
 • Изготвянето на случен план, при което няма рискове – хода е само нагоре
 • Прекратяване действието, чрез потомството на по-нископродуктивните животни в стадото
 • Получените месодайни телета ще бъдат все по-търсени на пазара
 • При всички случай отпадане на някои елементи от контрола по продуктивност

RUW – под това име работи Съюза на говедовъдите от  обединили се говедовъдни организации в Германия. Това е водещо животновъдно предприятие за търговия с разплодни животни, осеменяване и маркетинг на разплодните животни.

 С основаването на Rinder-Union West през април 1993 г. фермерите са  положили много специален основен камък. RUW е единствената кооперация в областта на говедовъдството, която работи на територията на три федерални провинции и е обединила, забележете 15 организации.

Със седалището си в Мюнстер и  регионалните центрове в Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Саарланд прави RUW  една от най-големите организации за селекция на животни в Германия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here