Коластрата и румена – номер едно при новородените телета

0

Младата генерация или по точно новородените телета, са най- ценното във фермата.
Защо?
Защото повече от тях са приплоди на супер бици, генотипа им в млада възраст помага на фермера да изготвя правилната развъдна програма. За да станат добри майки и производителки на много мляко, новородените не трябва да са само с добра генетика, но и да имат здравословен живот в млада възраст и да не боледуват.

Дълъгият  живот започва от първите 100 дни. Продължителността на живота до голяма степен се определя от първите 100 дни след раждането. Колкото по-здрава е телето, толкова по-продуктивна и по-силна е кравата.

Първите 50 дни акцентът е върху изграждането на необходимият имунитет и предотвратяване на диария. Вторите 50 дни  са за защита на телето от респираторни проблеми.

 Въз основа на редица изследвания  от самия фермер или в сътрудничество с ветеринарния лекар – може да се определи с кое ниво на защита телето започва живота си и кои микроби играят роля във фермата. Накратко, какво е съотношението на налягането на инфекцията и способността на телетата да се справят с това.

 Здравият стомах твори чудеса.  Руменът е важен орган за кравата. 70 процента от енергийното снабдяване на кравата трябва да идва от румена. Лошо функциониращият храносмилателен тракт се отразява негативно върху живота на кравата, но също така струва на фермера директно и косвено пари.

Пътят към дългия живото на телето започва веднага след раждането. Всички специалисти съветват  фермерите да осигуряват коластра за телето не само на първия ден, но и на втория и третия ден от живота. Доставката на коластра през първите шест часа след раждането е от решаващо значение.

Но това не означава, че осигуряването на коластра на втория и третия ден не е важно. Тази коластра все още съдържа повече хранителни вещества и антитела, отколкото обикновеното краве мляко или изкуственото мляко. Въпреки че телето вече не е в състояние напълно да абсорбира антитела от коластрата, което се случва през първите шест часа след раждането.

Антителата действат на локално ниво в червата срещу рота и коронарни вирусни инфекции, две основни причини за диария при най-малките телета. Със сигурност, ако кравите са ваксинирани срещу тези причинители  на диария, препоръчително е да давате коластра на телетата на втория и третия ден от живота, която е  получена хигиенично от собствената им майка първият  ден.

Доброто управление на коластрата започва в сухия период. Добрата дажба има достатъчно минерали, микроелементи и витамини, както и не много енергия. Например телето почти няма витамин Е при раждането, и доставянето му  основно зависи от приема на коластра. Съдържанието на витамин Е в коластрата се определя от дажбата по време на  сухостойния период.

Земеделските производители задават редовно въпроси, как да постъпват  при крави, които имат твърде малко виме и недостатъчно производство на коластра за телето. Някой път това се случва при твърде малък прием на сухо вещество поради топлинен стрес. Недобрата коластра може също да има връзка с дисбаланса на катиона / аниона и недостатъчния витамин D в дажбата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here