Крави и телета заедно

0

Кравите, които се отглеждат заедно с телето си до отбиване, изпитват по-голям стрес от крави, при които  телето им се взема  директно  след раждане и отглежда далеч от кравата. При първата система – крава с теле до отбиване, двете животни се търсят до седем дни след отбиването. Търсенето става разбира се, чрез мучене. Това се случва по-рядко с животни, които са директно разделени.

Това е заключението на проучване на Университета в Падуа в Италия, което се фокусира върху ефектите при телетата, поведението и благосъстоянието на двете животни.

В повечето европейски млечни ферми, бързото отделяне на телетата от майките  е често срещана практика. Все по-често, обаче това  среща  съпротива на обществото, което е загрижено за хуманното отношение към животните. Ето защо някои млекопроизводители държат телетата си заедно с майките.

Последиците от това все още не са напълно видими. Ето защо екипа от Университета в Падуа са изследвали ефектите на системите при отглеждането на телетата върху производството на мляко, състава на млякото, растежа на телето, поведението на животните и хуманното отношение към животните.

Изследователите са наблюдавали 28 крави в продължение на 15 седмици. От тях 14 крави не са били отделени от телетата, а при други 14 крави – „контролна група“ , телетата са отделени от кравите.

По-малко мляко и мазнини, повече протеини

Кравите отглеждани заедно телетата произвеждат 11,3 килограма по-малко мляко на ден през първите осем седмици от кърменето, отколкото кравите от контролната група. Съдържанието на млечни мазнини е почти 0,1 грама на килограм по-ниско, но съдържанието на млечни протеини е почти с 0,1 грама на килограм повече.

Отбиването причинява повече стрес, както при кравата, така и  телето в групата на телета с майки, отколкото в контролната група. До седем дни след отбиването телето и кравата плачеха едно за друга. Теленцата, отбити и отделени от кравата при раждането, също мучат, но много по-малко и по-слабо  от телетата, които остават при кравата.

При директното отделяне, мученето е много по-малко. Тогава кравата и телето не се търсят, или тъжат най-много няколко часа.”

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here