Преглед на биците в СИО Сливен

0

Днес, в гр. Сливен, ИАСРЖ проведе преглед на говеждите и биволски разплодници. Независимо от дъждовното време, прегледа се проведе и екипа на СИО Сливен показа, че могат да работят като германците без притеснение от вятър и дъжд.
Може би леко дъждовният ден амбицира и животните и те се представиха в най-добрата си светлина. Вървяха наперени и играеха по манежа за да се загреят. Опитните гледачи, добре ги бяха гледали и по отношение на телесното им развитие въобще нямаше забележки от комисията по оценките.

Впечатление правеха бик Радуил от Българското червено говедо – единствен представител на породата в СИО. От тази порода в България има още 17 крави и трябва да се направи всичко възможно да се увеличи броят на животните.

Другата група която правеше впечатление, бяха двете бичета от породата Джерсей. Наперени, кротки и послушни, минаха по манежа и позираха пред фотоапаратите.

Ангуса бе представен от три разплодника, като впечатление направи бик Фердинанд с буйния си нрав и високото живо тегло от 840 кг на 3.5 години. Трите бичета са собственост на едната от месодайните асоциации и след приключване на програмата си за получаване на сперма, ще бъдат върнати във фермите.

Асоциацията на Монбелиарда също има три бика, от  които в момента се стокира семенна течност. Как ще бъде използвана спермата ще си реши асоциацията.

Другата група, която бе прегледана бе от биволите. Специалистите по биволовъдство казаха, че сегашното състояние на биволите е много по-добро, отколкото през миналата година.

Когато животните са добре гледани, няма проблем със спермопродукцията и резултатите са добри, единственото нещо, което можеше да направи Директора на ИАСРЖ – Георге Йорданов, бе да поздрави екипа на СИО с ръководител г-жа Виолета Георгиева, останала единствения ни експерт  в СИО за бици, гледачите на бици – и те с голям опит – Талют, братята Бисер и Борко и Стойчо. Не може да не споменем и г-жа Янка Стефанова, като организатор на това шоу.

Каталога, който бе поднесен на присъстващите, също бе интересно направен и с пълни страници. Всички присъстващи имаха възможност да вземат отношение по събитието.

От Националния съюз на говедовъдите в България поставиха въпроса на г-н Йорданов, за снабдяване станцията с по-модерна апаратура. Също така и с обучение на млади зооинженери по отношение биците – педигре, генотип, силни черти и всичко свързано с тях и бъдещото им потомство.

Спокойно можем да поздравим екипа на СИО Сливен, да им пожелаем повече бици в оборите и да кажем на тези, които се уплашиха от дъжда, че един наш писател беше казал – Няма нищо по-хубаво от лошото време, която констатация се оказа  е вярна.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here