“EkoNiva” ще бъде най-големия производител на мляко в света

0

През първата половина на 2020 г. доиното стадо на EkoNiva ще достигне 100 хиляди крави.

Групата EkoNiva, на  Стефан Дюр, най-големият производител на сурово мляко в Русия, възнамерява да увеличи броят на кравите до 100 хиляди през първата половина на 2020 г., заяви Сергей Ляхов, директор в EkoNiva.
– „Групата включва 24 земеделски предприятия и те отглеждат  около 89 хиляди млечни крави. Мисля, че през първата половина на следващата година ще прекрачим прага от 100 хиляди “.  – Според Ляхов,  стопанството разполага с девет нови комплекса с капацитет от 3,5 хиляди до 6 хиляди крави.

Сега EkoNiva е петият най-голям производител на сурово мляко в света – каза Стефан Дуер в края на форума.-  След година групата възнамерява да стане световен лидер. „ Ако EkoNiva продължи да се движи със същото темпо, след година ще заеме първо място. Ясно е, че такъв обем не е само за вътрешна употреба – ние трябва да увеличим производството, включително за износ “, каза той (цитат от DairyNews).

До 2025 г. компанията също така очаква да стане един от най-големите руски преработватели на мляко. За да се постигнат тези планове, се предвижда до края на 2024 г. да се построят четири завода за преработка на мляко: завода за сирене в района на Воронеж с капацитет 60 тона мляко на ден, завода за сирене Maслянини в област Новосибирск с капацитет 1, 2 хиляди тона мляко и разходи за над 20 милиарда рубли. Фабрика за бебешки храни Bobrov в района на Воронеж с капацитет 1,6 хиляди тона и стойност 36,6 милиарда рубли, както и фабриката за сирене Ступино в района на Москва с капацитет 2 хиляди .t и цената от 35 милиарда рубли.

Фабриката за сирене в Маслянино ще бъде снабдявана със суровини от 10 ферми с общ капацитет от около 40 хиляди фуражни крави. Три от тези комплекси с общо дойно стадо от 13,5 хиляди животни вече работят в района на Маслянински в района на Новосибирск. Останалите седем ферми ще бъдат построени преди 2022-2023 г., отбеляза Ляхов. През следващите четири години холдингът ще изгради три нови ферми в района на Черепановски в Новосибирска област и две в района на Талмен в Алтайския край. Всички те вече са на различни етапи – от проектирането до инсталирането на оборудване. Площите за още два животновъдни комплекса все още не са избрани.

Според EkoNiva, в момента най-големият производител на сурово мляко в света е китайският холдинг China Modern Dairy, който произвежда около 3,2 хиляди тона мляко на ден.
Факт е, че най-големите световни производители са кооперации. Най-големият кооператив на американските фермери – Dairy Farmers of America – произвежда годишно повече от 28 милиона тона, или около една трета от цялото производство на мляко от едър рогат добитък в САЩ. Сред частните компании най-големият производител на мляко в света е China Modern Dairy с обеми от 1,28 милиона тона през 2018 г., докато според обявените планове за развитие EkoNiva планира да произвежда 1,3 милиона тона мляко още през 2020 г. и, съвсем може да стане най-големият играч в света” –  потвърждава експертът.

  • Независимо от това, у нас обемите на EkoNiva са малки и съставляват малко над 2% от стоковата продукция.  В края на 2018 г. EkoNiva отчита производството на 484 хил. тона мляко, докато стоковото производство възлиза на 21,5 милиона тона“, каза Груздев. Следователно, като се има предвид цената на разходите и качеството на суровините, които фермите на EkoNiva осигуряват, компанията все още има потенциал за по-нататъшен растеж, той е сигурен. 

 През първата половина на 2019 г. броят на кравите EkoNiva нараства с 28% до 80,5 хиляди крави, сочи доклад на Ekosem-Agrar AG, компанията-майка на групата. В рамките на шест месеца групата откри осем нови комплекса, а производството на сурово мляко се увеличи с 68% до 352 хиляди тона спрямо същия период на миналата година. Според резултатите от тази година компанията планира да произведе 800 хиляди тона мляко. В края на 2018 г. земеделският холдинг пусна на пазара единна марка, под която се рекламират готови продукти. Според Ляхов поземлената банка на EkoNiva сега възлиза на около 600 хиляди хектара.
EkoNiva

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here