Пневмония при телетата

0

От няколко години, фермерите започнаха да работят по дълголетието на своите крави. За да имат обаче здрава и с дълъг живот крава, изключително важно е в млада възраст телетата де не боледуват от респираторни заболявания. Много пъти фермерите нито чуват, нито виждат телетата им да кашлят. Това обаче не означава, че нещо не е наред или че вашите телета не са изложени на риск. Пневмонията с трайни увреждания е често срещана. Но пневмонията не винаги се забелязва клинично при телетата. На практика имаме т.н невидима пневмония, която ветеринарните лекари успяват да открият.

Щетите, причинени от пневмония, могат да окажат огромно въздействие върху икономиката на фермата. Краткосрочните щети се състоят от смъртност, разходи за лечение, допълнителни грижи,  забавяне  растеж и развитие.  Дългосрочните щети са също важни: по-малко производство на мляко. Пневмонията може да доведе до големи проблеми при  телетата, но и в по-късен период от живота,  като млечна крава.

Какво може да се направи

Оптимизиране  условията за отглеждане на  телетата

Осигурете: Добра коластра, качествен и достатъчно количество фураж, добър  обор, осигурена добра температура и хигиена.

Ваксинирайте телетата. Колкото по-бързо защитите телетата, толкова по-добре. Искайте  вашият ветеринарен лекар да изготви подходящ график на ваксинация за  фермата ви.

Вашият ветеринарен лекар може да да определи кои патогени циркулират при телетата,  чрез  кръвни проби при 5 телета на възраст между 3 и 6 месеца. Тези проби се изследват за антитела срещу основните причинители на пневмония.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here