Рамон Арменгол – новия президент на COGECA

0

Днес  испанеца Рамон Арменгол, представител на агрокооперациите  на Испания, беше избран за следващите 3 години за председател на Конфедерацията на селскостопанските кооперации на ЕС, COGECA.

COGECA представлява 22 000 селскостопански кооператива в ЕС, а заедно с COPA това е най-голямата селскостопанска организация в ЕС.

Рамон Арменгол е земеделски производител повече от четиридесет години, той има свинеферма със сина си в която работят осем работника.
Рамон Арменгол има богат опит в Брюксел, тъй като в продължение на много години е член на Работната група за COPA-COGECA за свинско месо и понастоящем заема длъжността вицепрезидент на COGECA.

Какво  Рамон Арменгол подчерта в речта си „от COGECA ще работя, за да направя работата на хранително-вкусовите кооперации в ЕС по-видима като компании, чиято основна мисия е да подобрят рентабилността на своите селскостопански партньори. Тези компании са от съществено значение в селските територии, тъй като генерират богатство и заетост, избягват обезлюдяването, от което страдаме в много европейски региони и улесняват включването на младите хора в сектора“.

Арменгол посочи, че “кооперациите улавят добавената стойност на продуктите на членовете си, правейки ги по-конкурентни и способни да произвеждат ефективно, иновации и достъп до други пазари, действия, които те не биха могли самостоятелно да извършат”.

Заедно с Рамон Арменгол като президент на COGECA бе  избран президентски екип, който дава по-голямо присъствие на жените в ръководните органи на COGECA, така че две жени бяха интегрирани като заместник-председатели: Тина Линаимен от кооперативната организация във Финландия  Агнешка Малиншевска, от полската организация NBZPR. Останалата част от президентския екип е съставена от Томас Мемерт от германския ДРВ, Йорген Микелсен, от Датския съвет по земеделие, Леонардо Пофери от италианската Alleanza на кооперациите и Бернар Адер от Кооп дьо Франс. Новото председателство ще започне своята дейност на 1 януари 2020 г.

COGECA

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here