Сексирана сперма – подобряване на резултатите

0

Ранното осеменяване със сексирана сперма може да намали шанса за оплождане.
Когато използвате сексирана сперма, шансът за успешно оплождане е най-голям, когато осеменяването се извършва 16 до 24 часа след началото на разгонването. Този момент е по-късен от момента на осеменяването при използване на конвенционална сперма, при която се препоръчва периодът от 4 до 16 часа след началото на разгонването. Това са резултати от американско проучване на университета в Минесота.
Изследователите установиха, че шансът зазаплождане на юници при осеменяване със сексирана сперма е най-голям, когато осеменяването е станало около 16 до 24 часа след началото на разгонването. За дойните крави този момент на осеменяване е бил дори 20 до 28 часа след разгонването.
Разликите в оптималния момент на осеменяване изследователите обясняват с това, че паетата, която съдържа полова сперма, чрез допълнителната обработка за отделяне на клетки с X и Y хромозоми, съдържа средно по-малко сперматозоиди и следователно по-малко жизнеспособни сперматозоиди. Подобно „ранно“ осеменяване, препоръчано както с конвенционалните сперматозоиди, може да намали вероятността от зачеване.

Разбира се не закъсняват и въпросите на говедовъдите. Ето един от тях:Като мирянин следя животновъдството с голям интерес, особено по отношение на говедовъдството. Например, следя статиите за секс сперматозоидите и сравнявам препоръчителните периоди за осеменяване с тези, които бяха посочени преди около 50 години на диск, използван тогава в краварството. Сега, с няколко допълнения, този диск също може да се използва, но за щастие компютърът направи това ненужно. Остава въпросът дали възрастта на бика също може да бъде определяща, когато съветвате за изтегляне периодите за осеменяване да става по късно.
• ОТГОВОР
. Преди да се замрази спермата от бика, тя винаги се проверява за качество. Има разлики в качеството на спермата на различните бикове, но е малко вероятно да се наложи да поддържате различен момент на осеменяване при по-възрастните бикове, отколкото при по-младите бикове. Засега нямаме такива изследвания.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here