Млекопроизводителите на Дания – с печалба от 93 700 евро

4

Дания.
Знаете ли нещо за тази страна.
Едва ли.
Това е една страна с площ наполовината на България и с над 6 млн. души население. Известна е с това, че там живеят най-щастливите хора на света и другото – Дания се нарежда на пето място в света по износ на хранителни продукти. Но за да се изнасят продукти трябва да имаш и производство на суровина – мляко, месо и др.

През последните години, според  проучвания на Националното статистическо бюро през 2018 г. в цялата страна има 2 884 активни млечни ферми.

От 2012 г. един от четирима производители на мляко отпадна от производството. Това обаче не се отразява върху обема на суровото мляко, което се е увеличило с 14% до 5 694 милиона кг за периода от 2012 г. до 2018 г., въпреки 2% намаление на млечното стадо /2012г е получено  4,995 милиона кг. мляко/

Това се дължи на увеличената средна млечност на крава. Според статистическата служба, средната печалба на конвенционалните млекопроизводители в Дания миналата година е била еквивалентна на 93 700 евро, докато производителите на био мляко са получавали средно печалба от 87 000 евро .
Както се очакваше, структурната промяна довежда до увеличаване на ръстта на останалите налични ферми: През 2012 г. всяка датска ферма за мляко има средно 151 крави, докато средният размер на стадото през 2018 г. вече е  200 крави.

Източник: Национално статистическо бюро на Дания

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Не си мислете, че тази печалба е нещо значимо за едно семейство в Дания, но все пак е нещо. В Австралия губят по толкова. Не навсякъде е подходящо за млечно говедовъдство.

  2. Така е когато нямат тескере войвода ребалт и подобни в правителството

  3. Така е, защото хората иман висок стандарт на живот благодарение на управници, които мислят за държавата, за хората си и населението е щастливо. У нас все нещо ни пречи -ту некомпетентни ръководители, ту законодателството има противоречия и не могат да се решат елементарни проблеми. Та нали това законодателство е резултат от работатата на неграмотници, които не могат да стиковат нещата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here