Първите телета Вагу са вече в Драма

2

Казано е, че дегустацията му е лукс, на който искате да се насладите сами, докато неговото  превъзходно качество оправдават цената му. Не говорим за произволно парче говеждо месо, а за Кобе, най-изтънченото говеждо месо.

Преди да обясним, какво точно е това месо, ще кажем, че то се внася в Гърция, тъй като тези животни не се отглеждат там.

Известният месар Арис Амарантидес от Драма скоро ще може да снабдява гръцкия пазар с говеждо месо от породата Вагу. Той е  закупил  20 крави от Германия, но преди това е посетил четирите най-добри ферми в Германия. Присъствал е дори на търг, където най-високо е била оценена крава и купена за 40 000 евро.
През лятото първите телета ще се родят в Драма. Прибавете  за угояване 28-36 месеца, което означава, че първите резултати ще дойдат след три години. И всичко това ще се случи при специален режим на хранене със специални фуражи. Все пак от 500 до 900 евро за килограм месо, не се изкарват за няколко часа.

Експертите и гурме ценителите се обединяват около мнението, че говеждото месо от селектирани породи Вагу e най-крехкото, най-сочното и вкусно месо в света. Забележителната сочност на месото се дължи на великолепното мрамориране, вкусът е толкова наситен и необикновен, че изпълва всички сетива и превръща говеждото месо в кулинарен деликатес. Животните са генетично предразположени да образуват интензивна прошареност на месото, което е съставено предимно от мононенаситени мазнини и особено богато на безценните Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Това прави месото от Вагу здравословен и пълноценен продукт, особено подходящ за нискохолестеролни диети.

У нас също може да си закупите месо от Вагу, но ще трябва да приготвите около 600 лв за килограм. Ако все пак ви се види висока цената, може да си закупите месо от Авдтралийско Вагу, където ще трябва оставите около 400 лева за килограм.

Тоня Мишева

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here