Беларус – по един тон мляко на човек

0

Няма грешка.
През 2020 г Република Беларус ще произведе 9.2 млн. тона краве мляко, което означава, че за всеки жител ще има по един тон. Само за сравнение, ние, в най-добрия случай можем да осигурим по 130 кг мляко на човек.

 Чудото Беларус 

Задачите за идващата година и петгодишния план като цяло са амбициозни.  До 2020 г. е необходимо да се започне производство на 9,2 милиона тона мляко годишно, което означава, че производителността трябва да се увеличи почти 1,3 пъти, без да се разширява млечния запас.

“Месото и млечните продукти днес са един от най-важните източници на доходи в страната, защото те са в основата на селскостопанския износ. Следователно нашата задача е да развиваме производство, неговата продуктова част, да намаляваме разходите, да увеличаваме производителността на труда и разбира се, да работим за увеличаване качество на продукта. Това е основното нещо, върху което днес трябва да се съсредоточим ” – казва министъра на земеделието. Звучи по социалистически, но си е така..

170 ферми в страната са постигнали доста високи темпове на производство на мляко – 6-9 хиляди кг годишно от една крава.
Но все още има много, които трябва да се стремят към това и защото все още 64 стопанства получават под 2,3 хиляди кг от крава.

В същото време генетичният потенциал на животните в страната значително изпреварва развитието на фуражната база.
Ето защо трябва да подобрим качеството на фуража, да осигурим комфортно поддържане на животните, да следим тяхното здраве. Там, където се спазват тези параметри и технологичният процес, те постигат сериозни резултати, а останалите трябва да бъдат привлечени към лидерите, обучени на конкретни положителни примери, за стопанства, които са постигнали високо ниво на развитие “ – отбеляза министърът.

Беларус има огромен резерв за растеж на животновъдството – това са само онези млечни ферми и комплекси, където нивото на производство на мляко от крава все още е 3-5 хиляди кг годишно.
“Именно с такива хора трябва да работим и да увеличаваме обемите на производство до поне 7 хиляди кг, за да имаме среден добив от 6,5-7 хиляди кг мляко годишно в цялата страна. В този случай ще имаме достатъчно продукти, износът ще расте, което означава, че ще има пари, както за развитието на селскостопанското производство, така и за достойните заплати в провинцията ” – завършва речта се Леонид Заяц.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here