Гласът на защитниците на животните

0

Като правило, всички заразни заболявания по животните пътуват от Изток на Запад.
Другата опасност за животновъдството по отношение консумацията на хранителни продукти от животински продукти, идва от Запад към Изток.
Ние пък си мислим, че сме недосегаеми и тази вълна ще ни подмине.
Просто жестоко се лъжем.
Дори у нас, имайки в предвид с периодичните изцепки с появяването на рафтовете некачествени стоки, още повече ще наклони везните към новите теории за хранене с храни от растителен или изкуствен произход.
Че се води война това е ясно.
Във Франция веганите преди месеци бяха окупирали месарските магазини, в Германия пък защитниците на животните окупират фермите.

Съвсем нормално е „удара” да отговори на „удара”. Водещите европейски професионални и застъпнически организации започнаха кампания срещу  погрешните схващания и твърдения относно отношението къв животните в животновъдството.

Стартирала под името „Европейски глас за животновъдство“, програмата на Националната селскостопанска камара (NAK) на Унгария. Те са първите, които разбулиха  някои митове за говедовъдството и говеждото месо.

Често се казва, че за производството на 1 килограм говеждо месо са необходими 15 000 литра вода.  Според проучвания на Френския национален институт за земеделски изследвания (INRA), производството на 1 килограм говеждо месо всъщност изисква 50 литра вода от повърхностен или подземен източник. Също така е невярно, че животновъдството използва една трета от запасите на сладка вода на Земята. Използват се до 8 процента, сочат изследвания. На обществото е по-малко известно, че пасищата за добитък, освен че допринасят за опазването на ландшафта и биоразнообразието, играят решаваща роля за отделянето на въглерод в атмосферата.

Мненията също са разделени относно влиянието на консумацията на месо върху човешкото здраве и по темата има много измамни новини. Например, не може да се твърди със сигурност, че консумацията на червено месо има канцерогенен ефект. Проучване във Великобритания установи подобна честота на рак на дебелото черво сред вегетарианците и потребителите на месо.  Има широко разпространени научни доказателства, че месото и месните продукти съдържат основни хранителни вещества, протеини с висока биологична стойност, незаменими аминокиселини и витамини.

От първостепенно значение е витамин В12, който се намира само в животинските храни, освен водораслите. Този витамин играе ключова роля във  функцията на нервната система, а дефицитът му може да доведе до анемия, проблеми със съдовата и нервната система (като деменция). Една порция (100 грама) червено месо осигурява една четвърт от препоръчителния дневен прием на В5 и В6 и две трети от витамин В12. Минералите, като желязото, което се намира в месото, намаляват умората.  Прекомерната консумация на всички храни носи различни рискове. Балансираната диета е един от най-важните елементи на здравословния начин на живот и умерената консумация на месо е част от него.

В момента в които въведем по строги мерки относно газовите емисии, ще стартира и натиска върху животновъдството и продуктите от него.
Запомнете тази прогноза.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here