Полша – 14.1 милиарда литра мляко

0

Защо пишем за Полша.
Защото и тя е една от държавите както Беларус, които бързо успяха да проведат реформата в говедовъдството и сега са втория износител на сирена в Европа.

Тази година производството на мляко в Полша ще възлезе на 14,1 милиарда л (14,5 милиона тона) и ще бъде по-високо (+ 2,4%) в сравнение с предната година.

За сравнение, без да се мерим с тях, у нас производството в най-добрия случай през тази година, ще достигне 900 хиляди тона. Средната млечност от крава се е увеличила с 1.5%, и ще е около 5830 л.
Динамиката на производителността на млечните крави също ще бъде по-висока (с 1,5 процента и ще е 6350 л ). Средният добив на млечните крави в Полша е по-нисък, отколкото в ЕС-15 (7856 кг / единица), но по-висок, отколкото в ЕС-13 (5496 кг / бройка).
Само да поясним, без да обиждаме тези, които знаят, в Европа все още се прави статистика за първите влезли 15 държави и следващите 13, между които сме и ние. Сравнително малкото увеличение на добива на мляко е ефектът от неблагоприятните метеорологични условия. Те доведоха до по-ниско производство и по-лошо качество на фуражите, както и по-ниска рентабилност на производството на мляко в сравнение с други производствени линии.

Ако реколтата и качеството на грубите фуражи няма да бъдат по-ниски от 2019 г., средният млечен добив на кравите в Полша през 2020 г може да се увеличи с 1,5 процента, до около 5920 л, а при   млечните крави с 1,6 процента до около 6450 л. Като се вземат предвид промените в популацията на кравите и техния млечен добив, се очаква производството на сурово мляко през 2020 г. да нарасне до 14,4 милиарда литра (14,8 милиона тона)

Производство и закупуване на мляко в ЕС

Европейската комисия изчислява, че тази година производството на мляко в ЕС ще нарасне леко до 167,2 млн. т. Намалението на броя на популацията  крави ще се компенсира с увеличението на добива на мляко (до 7323 кг / глава). Възходящата тенденция в производството и закупуването на мляко ще се затвърди през следващата година. Предвижда се до 2020 г. производството да достигне 168,4 милиона тона.

– Намалението на броя на млечните крави ще се компенсира с увеличаване на капацитета им за доене до 7409 кг / бройка. Динамиката на закупуването на мляко в ЕС ще бъде малко по-висока от увеличението на производството. ЕС

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here