Най-голямата семейна ферма в света

0

След статиите за големите ферми в Англия и Словакия

FirstFarms в Словакия, идва ли ред и на България

Това ли е бъдещето на млечното говедовъдство

ви запознаваме и с най-голямото предприятие за производство на мляко. Коментари няма да правим защото, както вече писахме това е поглед в бъдещето, което не приемаме като позиция, но като реалност, искаме, не искаме, вероятно ще се случи.

Най-големият производител на мляко  в света живее в САЩ: това е португалеца Луис Бетенкурт. Същият  емигрира в Съединените щати през 1969 г., през 1982 г. придобива собствена ферма и никога не спира да расте. За 30 години тя е нараснала от 17 до  над 60 000 млечни крави и е най-големият производител на млечни продукти в света. С повече от 60 000 лактиращи крави, отглеждани в Айдахо, САЩ, Луис Бетенкур е най-големият производител на мляко  в света. Португалецът, който отговаря за производството на приблизително два милиона литра мляко на ден, пристига в САЩ на 12-годишна възраст и заедно с баща си сменя няколко работни места в млечни  предприятия.
Семейството през 1982 г.се заселва в Айдахо, където създава собствена фирма. В началото отглеждат 17 крави, но през  1985 г. във фермата вече има 900 крави за млекопроизводство. Три години по-късно Луис Бетенкурт купува втората ферма, увеличавайки стадото до 1700 крави за производство.
През последните 12 години предприятието се разраства и се изграждат нови ферми и се закупува нова земя за производство на фуражи. Понастоящем фермите са вече  13, в които се отглеждат около 60 хиляди млечни крави и около 60 хиляди юници.
Бетенкурт  също така притежава 140 хиляди декара земя, от които 120 хиляди са засадени с царевица или люцерна.
През 2008 г., заедно с други двама други производители, откриват мандра, която произвежда протеинов концентрат на 80% и е единствената в света. Предприятието с име “Млечните продукти на Айдахо” е базирани в град Джером и е разположено на площ от  67 декара.
Португалският производител, за които работят повече от 300 души, разкрива, че неговият бизнес успех се крие в здравето и избора на неговите мениджъри. Той твърди, че тайната на успеха му, е  доброто отношение към работниците и редовното плащане. Той доказва тази философия – все още на работа са първите двама наети служители, а повече от 150 служители на компанията са вече 15 години на работа.

Нещо и за самото предприятие:
Изградени са два идентични обора, които могат да съберат 18 000 животни, 1 но сега в тях се отглеждат 10 000 дойни крави, 11 000 юници и телета.
Кравите от породата Джерсей са на уважение във фермата, защото произвеждат повече мляко с по-малко фураж, отколкото други млечни породи,  консумират 80% от нормалната дневна дажба на Холщайн.
Една яма за силаж обикновено съдържа 75 000 тона маса. Произвеждат се около 400 000 тона силаж годишно. Все още се купува сено за кравите и слама за постелки през зимата.
Най-важният приоритет е да се уверим, че кравите са на топло и удобно настанени в леглата.. – е мотото на фермера.
Хранителните алеи са с дължина около половин миля. Всяка група е от 547 крави. Във фермата има ветеринарни лекари на пълно работно време и специалисти по хранене на животните, които правят и дажбите. Основният приоритет е да се поддържа цялостен здравен статус на стадата. На пълен работен ден се поддържат съоръженията 24 часа в денонощието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here