Слънчеви панели и крави

0

Всяка държава помага на своите фермери по различни начини. У нас засега на фермерите се дават парични помощи под формата на субсидии, де минимис и други подобни форми.
Какво става с тези пари е трудно да се каже.
Но факт е, че те все повече не стигат и непрекъснато има искания за увеличаване на ставките.
В същото време няма и увеличение на производството. Как се помага на фермерите в някои други страни. Например Холандия.

Втората страна в света по производството на храни от животински суровини.

През 2017 г в Холандия започна реализирането на програма за инсталиране на слънчеви панели във фермите  за 200 милиона евро.

С отпуснатите средства, 310 земеделски производители, членове на кооперацията Friesland Campina, монтират 410 хиляди слънчеви панела. Общата площ на панелите е колкото 100 футболни игрища. Като цяло батериите ще генерират 20% от енергията, изразходвана от Friesland Campina в офиси и ферми.
Такъв обем би бил достатъчен, за да осигури енергия за 22 хиляди средни домакинства.

Инсталирането на панелите е част от специалната програма на Friesland Campina. Кампанията има за цел максимално използване на зелената енергия. В бъдеще се планира, кампанията  почти изцяло да замени използването на електричество със слънчева енергия.  Инсталирането на  слънчеви батерии е извършено във всяка ферма с площ на покрива над 1000 кв.м. Компанията осигурява инсталирането на батерията, фермерът от своя страна гарантира нейното поддържане, наблюдение и свързване. Земеделският производител може да използва „зелената“ енергия през цялото време. Енергията, генерирана от батериите от покрива на такъв фермер, отива не само за нуждите на фермата му, но се използва за офиси и фабрики на Friesland Campina. След всяка година фермерът може да откаже използването на батерията и съответно от допълнителни плащания в брой.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here