Най-много награди за Сливен

1

Преди няколко дни, на 11.12.2019 г, в гр. Правец, в тържествена обстановка, в присъствието на повече от 120 зооинженери и фермери се проведоха две мероприятия в едно. Връчване на наградите за зооинженер на 2019 г и отбелязването на 60 години от създаването на първата държавна служба по селекция в животновъдството в страната. Отличната организация на мероприятието бе създадена от екипа на г-н Георги Йорданов – Директор на ИАСРЖ и г-н Момчил Тасков – Председател на Съюза на зооинженерите в България.

Сливенска област е една от най-малките области по площ, но хората от този край освен праскови могат  да отглеждат и животни. Засега, в областта има пет говедовъдни ферми, в които се произвеждат годишно над 10 000 кг мляко от крава. Кравата рекордьорка за всички времена в България също е със Сливенско „жителство” – дала 16 022 кг мляко с 4.1% м.в. и 3.3% протеин, това е Като 51 – шампионка на България за 2016 г.

Като 51 – шампионка на България за 2016 г

Тук се намира и най-голямата Станция за изкуствено осеменяване и разбира се, култовото място за всички животновъди – Изложбата за животни. Всичко това бе и предпоставка за Сливен да заминат пет награди от двете събития.

Зооинженер Мартин Трънчев – същият бе номиниран в категорията млад зооинженер и съвсем правилно бе отличен с приза за такъв, заедно с още един селекционер по овцевъдство.
През 2019 година завършва специалност „Зооинженерство“ в Аграрен факултет към Тракийски университет – гр. Стара Загора. Докато се обучава, започва работа в един от „мерцедесите” на фуражната промишленост у нас ХЛ-ТопМикс. Показвайки отлични качества на „терена”, вече му е гласувано доверие и е консултант за Южен централен район.

След връчване наградите на номинирените зооинженери, дойде и ред да бъдат наградени специалисти работели в ИАСРЖ.

зооинж. Михаил Михайлов – получи плакет по случаи 60 годишнината на ИАСРЖ. Същият е работил в Селекционен център Сливен 30 години. В началото, като овцевъд и фермата в с. Съдиево, с която работи е рекордьор не само за България, а и за Европа – ср. вълнодайност от 10 кг при овцете майки, 12-14 кг от женските шилета, 14-16 кг от кочлетата и над 16 кг от кочовете. Надоено мляко от овца 55 кг и плодовитост 145 агнета от 100 овце. Участва в колективите по създаването на породата Родопски цигай и Синтетичната млечна линия. В комисията по признаване на Дунавската тънкорунна порода, Карнобатската тънкорунна порода и Българската бяла млечна коза.
Следват 12 години директор на Селекционен център по животновъдство – гр. Сливен, където реализира проектите – Изложба за животни и Лаборатория за окачествяване на суровото мляко.
Създава и зайцеферма за развъждане на Белгийски великан.
Участва в създаването на първия за България Съюз на говедовъдите за Бургаска област и дори е председател на Съюза една година.
Участва в създаването на “Геномика” ООД и старта на първата работеща Развъдна асоциация в страната.
В момента е Изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България.

Зооинжинер Ивелина Василева – постъпва на работа в Селекционен център по животновъдство гр. Сливен, веднага след завършване на образованието си в Тракийския университет. Назначена е да отговаря за Изложбата за животни и зайцефермата. Следва работа в отделите за селекция в говедовъдството и овцевъдството, а сега е в екипа по производство на семенна течност от бици и биволски такива. Наградена е със сребърната значка на ИАСРЖ.

Д-р Христо Караджов от гр. Котел получи също плакет при номинациите за селекционер на годината. Кой е д-р Караджов. Разбира се зоотехник, започнал кариерата си като такъв в с. Градец. Следват няколко години като главен зоотехник на АПК Котел, след което става и заместник председател на АПК Котел по животновъдство. Защитил докторат по отношение на Цигайската порода овце. Не случайно всяка година АПК Котел произвеждаше над 400 бр кочове от породите Цигай и Родопски цигай. Съавтор в колектива по създаването на породата Родопски цигай. Поставя началото на реставрирането на Котленската порода овце. Понастоящем е Председател на тази развъдна асоциация.

Д-р Иван Омайников – получи почетен плакет за номинацията „за заслуги в селекцията”. Кой е г-н Омайников. В животновъдната общност го познават всички. Започнал работа като зоотехник на ферма в гр. Твърдица, след това главен зоотехник, следва заместник председател по животновъдство на АПК Гавраилово, АПК Сливен и зам.-председател на ОАПС Сливен. Внедрил в системата на АПК в областта машинното доене на овцете, депата за угояване на телета и агнета, батерийното отглеждане на малките агнета, депо за отглеждане на новородените телета в иглу.
В годините на демокрацията е основател на РАМП-Сливен, участва в създаването на НСГБ и Асоциаците на черношарената порода и месодайната асоциация със седалище Сливен. Един от основателите на българо-немската фирома Геномика, заедно с Михайлов  дават старт на първата работеща развъдна асоциация в България, доктор на с.с.н със защитена научна работа по отношение месодайното говедовъдство. Кариерата си завършва, като селекционер по говедовъдство.

Тоня Мишева

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here