Приключенията на едно селско момиче – Цезарово сечение / 5 част

0

Две бременни крави ритаха напред-назад вчера следобед и често повдигаха опашките. Така разбрахме, че се готвят да раждат. Първото теле се роди около 19 ч. Другата крава, Луси, в 21:00 ч още не беше родила. Баща ми, много добре знае, че започне ли кравата да има симптоми за раждане и това не се случи в следващите шест часа, значи нещо с телето не е наред. Той се опита  да постави телето на място, но не се получи. Ветеринарният, се озова веднага, и потвърди нашите предположения за направа на Цезарово сечение. 

Цезарово сечение при породата  Белгийско-синьо,  се извършва стандартно, тъй като телетата са твърде големи (двойно-мускулесто рамо) и не проникват през тесния родилен канал. При млечните говеда, от Холщайн-фризийската порода, Цезаровото сечение е изключителна рядкост, тъй като обикновено те раждат без проблеми сами. Следим отблизо юниците, които трябва да се отелят за първи път. Ние им помагаме, когато е необходимо.

Но вчера вечерта, след много години, ни се случи трудно раждане. Доктора извърши Цезаровото сечение отлично и  телето се роди живо и здраво! То беше мъжко, или по-скоро, голямо красиво теленце. Време му е било да излезе навън, защото вече беше стояло много време в утробата на майка си. Това се разбра по жълто-кафявия му цвят.

Като начало кравата е  хубаво измита и обръсната с бръснач, на мястото, където ще се извърши Цезаровото сечение: всеки път от лявата страна. Самият ветеринарен лекар, между другото, си изми добре ръцете, преди да ги дезинфекцира. Хирургическият инструментариум и материали също са  стерилни. Кравата се анестезира локално, не напълно, защото Цезаровото сечение се извършва при изправена крава, така е по-добре и по-лесно.

Когато операционната зона е добре измита и дезинфекцирана с йодна тинктура, ветеринарният лекар може да започне да реже. Със скалпел първо се прорязва кожата и мускулите, а след това и перитонеума. Тогава се появява матката с телето. Ветеринарният лекар го оглежда добре и обръща матката с него, за да види как най-добре да бъде направен разреза. Той трябва да внимава да не докосне телето при рязането със скалпела. След като матката бъде внимателно срязана, плацентата и краката на малкото бързо излизат. Тук можете ясно да видите, че телето вече има  жълто-кафяв цвят. Крайно време да го извадите! Към краката е прикрепена верига и така някой издърпва краката, докато ветеринарният лекар държи телето и го вземе от майката. След като телето му е в ръцете, вече може да видите усмихнати лица. 

Телето се оставя настрана и се проверява, а то реагира веднага! Пъпът му беше дезинфекциран с йодна тинктура. Докато ветеринарът беше зает с родилката, това хубаво момче беше отведено в своята самостоятелен кът в стаята за телета. Там то получи коластра, първата важна стъпка при отглеждането на  телета .

Зашиването  започва от матката, с разтворим хирургически конец. След матката следват перитонеума, мускулите и кожата. Всичко беше хубаво прикрепено и бяха въведени необходими антибиотици, например в коремната кухина. Дезинфектант се нанася накрая върху шева. Кравата изглежда добре. И телето, и кравата са спасени !

Може да прочетете първите части на следните адреси:

Приключенията на едно селско момиче / 1 част
Приключенията на едно селско момиче / 2 част
Приключенията на едно селско момиче / 3 част
Приключенията на едно селско момиче – Раждане на теле / 4 част
Приключенията на едно селско момиче – Цезарово сечение / 5 част
Приключенията на едно селско момиче – Отглеждане на телето / 6 част
Приключенията на едно селско момиче – Обезроговяване на телета/ 7 част
Приключенията на едно селско момиче – Всичките ни крави имат име / 8 част

 

Блога на Джули Ван Бовен

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here