EcoNiva – номер едно в света

1

Сергей Ляхов, директор на сибирския клон на EcoNiva, на пресконференция по време на форума за земеделие в Сибир, говори за плановете на холдинга.

Русия има за цел да стане най-големият производител на мляко

Един от най-големите руски производители на мляко, EcoNiva е на път да разшири стадото си от млечни крави, за да стане най-големият производител на сурово мляко в света. Към днешна дата компанията притежава 89 000 млечни крави, казва Ляхов. През първата половина на 2020 г. тази цифра трябва да достигне 100 000 глави, добави той.

През 2019 г. EcoNiva е петият най-голям производител на сурово мляко в света, заяви Стефан Дур, собственик на Econiva по време на същата пресконференция. Първото място в този списък принадлежи на China Modern Dairy, чийто производствен капацитет е 3 200 тона сурово мляко на ден. Все пак трябва да отбележим, че нашето средното производство на мляко на ден е 1700 т до 2000 т в най-добрите месеци.

Представяме ви – говедовъд №1 на Русия – Стефан Дюр

Предстоящото разширяване на бизнеса ще превърне EcoNiva в най-големият производител в света още през 2020 г., заявява Дур и добавя, че е ясно, че допълнителните производствени количества ще изискват изграждането  на големи производствени мощности.

EcoNiva има за цел да изгради четири завода за млечни продукти в Русия до 2024 г., като общата инвестиционна цена от около 90 милиарда рубли (1,5 милиарда долара), включително три завода за сирене и едно хранително предприятие. Трите предприятия ще бъдат разположени в Европейска Русия, включително един в Московска област, а четвъртия – в Сибир.

Сибирска експанзия

Сибирският завод за сирене ще започне да функционира през 2021 г. Има известно закъснение в строителството, свързано с някои промени, които EcoNiva трябваше да направи в производствената схема по времето, когато строителството беше започнало, обясни той.

Заводът ще използва над 990 хил. тона сурово мляко /това е годишното производство на мляко у нас/ за производство на сирене годишно, като 20% до 30% от продуктите, компанията се надява да изнесе в Китай и Югоизточна Азия.
Econiva вече управлява три млечни ферми в Сибир, но за да отговори на изискванията  стадото трябва да се подобри и увеличи. Към днешна дата компанията има 13 500 млечни крави в Сибир, а до 2023 г. в региона ще бъдат изградени 7 нови ферми, за да се увеличи тази цифра до 40 000 крави.

Проектът е призван да подобри задоволяването  на сибирския регион с висококачествено производство на млечни продукти, тъй като повечето млекопреработвателни предприятия в страната са разположени в Европейска Русия.

Производството е във възход

През първата половина на 2019 г. EcoNiva увеличи производството си до 352 000 тона, или с 68% в сравнение със същия период на предходната година, се казва в съобщение на компанията. Компанията заявава, че очаква да произведе 800 000 тона през 2019 г. През 2018 г. компанията е произвела 484 000 тона мляко. EcoNiva управлява поземлена банка от 600 000 хектара в различни части на Русия. EcoNiva

1 КОМЕНТАР

  1. Имам чувството, че чета за някое ТКЗС по времето на Бай Тошо. Най-големите стопанства, най-много бройки крави, овце и т.н. А пък накрая количеството и качеството на продукцията – без коментар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here