Печеливши култури върху малки площи – Mомордика

1

Mомордика са екзотични плодове, по-точно пъпеш, който е с горчив вкус. Той е от азиатски произход. Наскоро изследователите започнаха да говорят за него като панацея. Плодовете на растението бяха наречени “растителен инсулин”, но също така е доказано, че те имат антитуморни ефекти и подпомага функционирането на важни органи като черен дроб или жлъчката.
Резултат с изображение за момордикаВ лицето на нарастващото търсене на румънския пазар на този горчив пъпеш, вече няколко години дребните фермери започнаха да култивират Mомордика, и постоянно разширяват насажденията в земеделските си стопанства. Първите семена от краставицата попадат в ръцете на фермерите преди четири или пет години, но едва сега те започват да се увеличават, и продажбите потръгват много добре.
Първите семена от тази горчива краставица са донесени от Непал.
Лукиан Фур, който е дребен производител се фокусира повече върху продажбата на семена, но продава и плодове от пазара.
Успях да приложа най-добрата технология за отглеждане на този екзотичен плод, и се получи много добро семе, което дава добив от 85% кълняемост. Вярвам и казвам , че това е най-доброто за хората, които са с диабет и се нуждаят от неговите лечебни качества”.
Резултат с изображение за момордикаЕдно растение дава около 20 плодове и размера им варира между 50-60 грама, но може да достигне до 300 грама.
Лукиан Фур продава плодовете на пазара, като цената на отделните горчиви пъпеши, може да достигне между 3 и 5 леи, което прави цена от 100 леи (над 20 евро) за килограм. Като по-изгодна е продажбата на отделни семена от Mомордика, които се продават за 1 лея парчето.
Това растение се адаптира добре в почвата и климата. Засажда се през април в по-топлата част на страната, и през май в северната част, издържа на температури до 14 градуса. Сухоустойчиво е, и не се нуждае от напояване и няма естествени неприятели.
Плодът може да се съхранява прясно в хладилник до две седмици, може да се суши и да се смели в кафемелачка до получаването на прах, така че диабетиците да консумират щипка от него преди хранене.
Резултат с изображение за момордикаЩо се отнася до създаването на бизнес с горчив пъпеш, румънският производител Лукиан Фур казва, че възможностите са добри, защото не се инвестират много средства, но пазара още не е разработен, и доколкото това е все още добро, крие и рискове. Въпреки това и здравите хора трябва да консумират такива плодове, превантивно “, обяснява мъжът.Източник: kanal3.ro

Говедовъд.ею

Резултат с изображение за момордикаГорчивият пъпеш е многогодишно пълзящо растение с много тънко стъбло, достигащо височина до 5 м. Латинското му име Momordica, означаващо “хапя”, се свързва с назъбената форма на листата му, които изглеждат нахапани. Има отделни мъжки и женски жълти цветове, които излизат от дръжките на листата. Плодовете му приличат на малки краставици, покрити с брадавички и имат горчив вкус. Те се консумират зелени, тъй като с узряването горчивината им нараства.
Конкретна информация за родината на растението липсва, но е известно, че произхожда от тропическите райони. Сега е широко разпространено в Индия, Югоизточна Азия, Китай, Карибите и цяла Южна Америка. Използва се не само като ценно лекарство, но се включва и в популярни ястия, салати и напитки от кухните на азиатските народи.
Резултат с изображение за момордикаВ народната медицина горчивият пъпеш има широка употреба като изпитан лек против диабет. Древната индийска медицина е използвала плода като тонизиращо, слабително и предизвикващо повръщане средство. Освен това, екстрактът от зеления плод се използва като лек за много заболявания, включително диабет, вирусни инфекции, рак, подагра, ревматизъм и чернодробни заболявания. Счита се, че е ефективно средство за прочистване на кръвта от токсини.
В Амазония, местните племена са консумирали чай от листата на растението срещу диабет, морбили, хепатит и трескави състояния, като антивирусно и газогонно средство и за предизвикване на менструация. В народната медицина на Бразилия, горчивият пъпеш е използван за лечение на тумори, рани, ревматизъм, малария и диабет. Външно, той е прилаган като лапа при хемороиди, сърбящи обриви, екзема, проказа и други кожни проблеми.
Народните лечители в Мексико го използват най-вече при диабет, дизентерия, а коренът му има слава на афродизиак. Перуанските билкари го препоръчват за морбили и възпаления от всякакъв характер. В Никарагуа се използва за диабет, треска, кашлица, трескави състояния, инфекции и менструални проблеми.
Горчивият пъпеш съдържа голям брой биологично активни химични съставки, включително тритерпени, протеини и стероиди. Една от съставките му има способността да потиска ензима гуанилат циклаза, който е причина за псориазис и за разрастването на някои видове ракови клетки. Клинично е доказано, че протеинът момордин показва антиканцерогенна активност срещу Ходжкинова лимфома при животните.
Резултат с изображение за момордикаСъвременната медицина доказва, че горчивият пъпеш има действие подобно на инсулина. Десетки изследвания доказват, че той редуцира нивото на кръвната захар и предпазва от усложненията настъпващи вследствие на диабета. Изследване проведено от Индийския Институт за Медицински Науки разкрива, че след четиримесечен прием, екстрактът от плода намалява риска от катаракта (добре познатото усложнение на диабета) със 100%. След пространно проучване, учени от Центъра по Интегративна Медицина към Харвардския Медицински Институт доказват, че горчивият пъпеш е едно от най-добрите растителни средства за лечение на диабета. В друго изследване, американски учени разкриват, че растението има същия механизъм на действие върху метаболизма на кръвната захар, както и върху инсулина. То редуцира прекомерната продукция на глюкоза в черния дроб.
Хранителни добавки под формата на капсули и тинктури се използват от съвременните лекари освен за лечение на диабет, но и за много други заболявания като рак, вирусни инфекции, тумори, псориазис и висок холестерол.
Растението е противопоказано за употреба от бременни жени.Източник:revita.bg

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Може ли да се отглежда и в България? Освен ползата за здраве , както виждам от снимката има и прекрасна декоративна стойност.Как може да се снабдят със семена!Благодаря!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here