Африка: мляко и месо

1

Африка, като чуем тази дума си представяме камили, пустиня, африканците забулени в техните традиционни облекла, копията, стрелите, от слоновете до колибрите. Едва ли на някой му е минавало през ум, че в африканските страни може да се развива животновъдство и то говедовъдство. При овцете и козите вече имаме пробив в Южна Африка. Сега очакваме и при говедата. Поне така се пише в последните доклади.

Инвестирането в млечната промишленост в Африка може да дойде като изненада за световния селскостопански сектор, но това става уместно след прочитането на докладите написани в тази насока.

Презентация за потенциала на африканското селско стопанство беше представена по време на 30-ия международен симпозиум проведен в Кейптаун, Южна Африка. Там са обсъдени някои от възможностите и предизвикателствата, свързани с развитието на африканската месна и млечната промишленост и довеждането и на ниво държави като Австралия, Бразилия и САЩ.

Ангола

Каква е ситуацията в момента:

• Ангола е чудесно място за развитие на производство на млечни продукти в Африка, тъй като има голямо население и икономиката и се подхранва от петролната промишленост. Климатът също е подходящ за производство на мляко и достъпът до вода не е проблем. Има потенциал за развитие на износа, поради близостта и до пазарите на Близкия Изток и Югоизточна Азия.

Зимбабе

• Зимбабве е подходяща и за производство на мляко поради добре развитата инфраструктура и култура, която оценява добитъка, както и благоприятния климат и качеството на водните източници. Обаче политическият смут е основният проблем за развитието на този селскостопански сектор.

Кения

• „Кения, както знаем, е голям пазар на млечни продукти. В Кения работят около милион млекопроизводители, а броя на кравите е около 3 000 000. Има много възможности за инвестиции в местния млечен сектор, което ще помогне да се увеличи размера и мащаба на местните млечни ферми.

Южна Африка

• Южна Африка вече има добре утвърдена млечна индустрия. В момента страната трябва да обмисли развитието на сектор с добавена стойност, за да увеличи рентабилността. Южна Африка произвежда около 50% от млякото в Африка.

Етиопия

• Други страни, които биха могли да се възползват от инвестиции, са Замбия и Етиопия.

• Северна Африка е единственият регион в Африка, който не е подходящ за отглеждане на добитък, защото е пустиня.

Истинският потенциал в Африка се крие в развитието на говеда за месо. Тъй като броят им надвишава броя на млечните крави с 30 до 40 пъти.Това е част от културата на този народ, тъй като всеки африканец трябва да има три крави..

Сега никой не полага значителни усилия, за да направи сектора за производство на африканско говеждо месо печеливш и това до голяма степен се дължи на липсата на инфраструктура, но е необходимо само да се подобри принципът на работа на местните месопреработвателни предприятия и да се повишат стандартите за качество на производството, за да се достигне до външните пазари. А това от своя страна ще промени съществено облика и рентабилността на местната говеждото производство.

 

1 КОМЕНТАР

  1. От Ангола до близкия до Европа изток има голямо разстояние,но с останалото от написаното съм съгласен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here