Гръцко ежедневие

0

След срещата с гръцките фермери, ни остана достатъчно време да се потопим в гръцкото ежедневие и надникнем в бита на комшиите. Свикнали сме, когато се говори за Гърция да си представяме, че техните фермери получават големи субсидии, цената на млякото е висока, че албанците, българите и румънците им слугуват, а те играят сиртаки под път и над път, звукът на бузукито не спира денонощно и тракторите са готови да излязат на пътищата.
Няма нищо такова.
Фермерите им работят яко. Не само че работят, но и гледат да намаляват ръчния труд. Задружни са в своите искания и имат представителност на всички основни групи в земеделието.
Например интересите на млечното говедовъдство защитава развъдната асоциация на Холщайна. Стоят наистина доста време в кафенетата, но обикновено на чаша кафе или фрапе.
Сега в ресторантите на курортните селища можеш да видиш, че повечето маси са заети от българи и румънци и добре заредени с чаши, бутилки и чинии с риба. Ако има някои грък, то той е на кафе или в най-добрия случаи на едно суфлаки с бира.

По селата картинката не е от най-веселите. И там вече се виждат запустели къщи с пуснати кепенци, но останалите да живеят на село все още поддържат голяма чистота в дворовете. Няма преден двор и заден двор, както е у нас. Няма натурии или сметище. Всичко е подредено с вкус. Улиците са чисти, земеделските земи също. Поливането става по определени правила за населеното място. Сутрин, обикновено минава едно камионче, от което се продават зарзавати, хляб, алкохолни напитки и други. Един ден от седмицата в по-големите села има и пазари, където можеш да си купиш всичко необходимо.

В града също има ред и дисциплина. Чистотата на улиците и парковете веднага правят впечатление – особено в Атина. Изненадващо за такъв голям град, побрал над 4.5 милиона жители, да има толкова много паркове и детски площадки.

Един ден от седмицата има фермерски пазар във всеки квартал. Отскоро пък има и пазар само за биопродукти. На всяка сергия има касов апарат. Обикновено се дават касови бележки, но някои път се икономисват. Стоката с напредването на времето започва да и пада  цената. Има случаи когато доматите сутринта стартират с цена от 1.5 евро и в 14 часа цената е вече 60 – 70 цента. Продават се всички известни ни зеленчуци и плодове. Включително и сок от нар – около 5 евро литъра. В този сезон най-високи са цените на патладжаните – над 2 евро. Ябълките, за разлика от миналата година сега са почти на наши цени – до едно евро.

Разбира се, че цените в супермаркетите са по-високи. Млечните продукти са с по-високи цени от нашите. Сирената от 6-12 евро за килограм, кашкавала твърдо от 10 до над 20 евро, прясното краве мляко също е отишло нагоре и само млякото “7 дни” може да купиш за 80-90 цента.
Месото – пилешко и свинско е близо като цена до нашето, докато говеждото стартира от 10 евро и според породата достига до 30 евро. Например хамбургер с месо от Черен Ангус е твърдо пет евро. Кафето, най-употребяваната напитка в тази страна е от 1 евро за елинико кафе а експресото до 3-3.5 евро на крайбрежния булевард в Солун. Хляба си е бая скъп за нашите представи – твърдо над 1 евро. Само малките франзелки могат да се купят на 70 цента. Любителите на твърд алкохол, също трудно ще поглъщат узото, защото цените са двойни в сравнение у нас.

Както знаем, за Коледа голям брой хора, от социално слабите групи, получиха доста солидна помощ. Като добри търговци, веригите за хранителни стоки не направиха никакви промоции. По същия начин реагираха и магазините за други стоки – нямаше намаление, нямаше промоции. Получи се така, че империята /разбирай търговците/ отвърна спокойно и организирано на удара.

И стигнахме до младите. Преди години, дворовете на нашите училища бяха пълни със спортуващи деца. Сега обаче площадките са празни. В Атина, пък и в цяла Гърция не е така. Тук се спортува от ранна сутрин до посред нощ. Например има тренировка за малките от 21 часа. Всеки квартал си има спортен клуб, има база с поне четири баскетболни игрища, две волейболни, 4-5 игрища за тенис на корт, едно футболно и две закрити зали. Ако някои си мисли, че има глезотии, няма такова нещо. Тренира се на открито. Всяка събота и неделя има мачове между кварталните отбори и обикновено публиката е повече отколкото в нашата Б група.
За ветераните спортисти, също е помислено и те имат часове да ползват спортните терени. По време на пребиваването ни в Атина, кварталите си проведоха коледния маратон. За всеки имаше медал, бягаше се в името на спорта и фер плея. Беше страхотно изживяване.

И накрая за дисциплината. В метрото всичко е шест. Опитвали се да шмекеруват, да се возят без билети. Сега за да влезеш в метрото трябва да чекираш билета си и да се отвори вратата. За да излезеш отново чекираш да се отвори вратата.  Един билет можеш да го ползваш 90 минути и да смениш няколко превозни средства. Номера е в 89 минута да се качиш на последното превозно средство, което те кара до твоята спирка. Цената за билет е 1.4 евро, а за пенсионери карта от пет билета е 3 евро.

Училищата и детските градини.
Страхотна дисциплина.
Няма ги безбройните  бодигардове, няма охрани. Има по-високи огради и врати, които се заключват след като децата влязат в училище. В 8.00 ч вратата на училището се отваря и децата влизат в училището. На улицата пред училището има служител, който със стоп палка спира колите за да могат децата да влязат спокойно в училището. В 8.10 ч вратите се затварят и започва молитвата. Закъснелите чакат отвън. Както знаете, момчетата в Гърция карат военна служба. На двора, те са строени в един блок и преди молитвата правят войнишка стъпка с краката. Интересно е. След това започва молитвата – няколко минути, след което директора прави съобщение за децата, ако има такива. В 8.20 ч вратите на училището отново се отварят за десет минути за закъснелите. В 8.30 вратите  се затварят и закъснелите просто си отиват в къщи. При три закъснения си аут от училището.
Вземането от училище минава по подобен ред. Вратите се отварят в 13.00 ч и в 13.10 трябва да няма дете в училището. Учителя предава всяко дете лично на родителя. Имаш право пак на три закъснения. Деца не се дават на братя или сестри, които нямат навършени 18 години. До 12 години е най-добре да се движиш с родителите си, защото може да има глоби, ако детето е само.
Ами това са част от правилата, които спазват гърците и то безропотно и изпълняват без да стискат зъби.
Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here