За да имаме добра млекодайна крава – трябва да се погрижим още преди да се е родила

0

Последната фаза преди отелването е със същата значимост, както целия период от формирането на телето за бъдеща печеливша крава.
Правилната подготовка ще ни гарантира както перфектния старт на лактацията на кравата, така и перфектния старт на телето.

Да започнем с няколко принципни правила:

Правилно избиране на бик
Правилния подбор на подходящ бик за лесно отелване е от изключително значение за избягване на нежелано трудно отелване. Това може да се каже че, е от фатално значение когато говорим за юници или по-малки крави. Породата на кравата също е от значение за лесното отелване.

Програма за ваксиниране
Коластрата започва да се образува във вимто на кравата 5 седмици преди отелването на телето. Количеството на антитела в тялото на кравата през сухостойния период всъщност определя броя на антитела в коластрата. Правилното планиране на ваксинационната програма на кравата или въобще за цялата ферма е рашаващо за максимализиране на качеството на коластрата която телето ще изпие.

Така наречената транзитна дажба*

*Транзитна дажба – това е дажбата която се дава на кравата 4 седници преди отелване до 4 седмици след отелване

Подходящото хранене осигурява основните хранителни елементи за да се избегне негативния енергиен баланс и управлява правилно хранителния балас. Под правинлен хранителен баланс се разбира анионно/катионното съотношение в кръвта на кравта. Под това съотношение се приемат два елемента Аниони хлор/сяра и два еленета Катиони калий/натрий. Всичко това е необходимо за да се предразположи кравата към намаляване на стреса през времето на раждането на телето и оптималния старт на лактацията след раждането на телето. Крави които развият някакви хранителни (метаболични) проблеми, като липса на калций, кетоза или други дефицити следствие на неправилното хранене преживяват значително повече проблеми при раждането на телто. Тези проблеми са както за кравата, така и за новорденото теле. 

Прегряване в топло време (хипертермия)
Кравите които са прегряли в следствие високата външна температура в късна бременност са изложени на голям риск от здравословни проблеми около раждането на телето,проблемни  при раждане на телето и произвеждат по-малко мляко през следващата лактация. Техните телета се раждат по-слаби, трансфера на антитела за повишаване на имунитета от кравата към телето е минимален и телетата растат значително по-бавно от нормалното. Ефекта от топинния стрес преди отелване може да доведе също до намаляване на продължителноста на лактацията при редовни крава, а при юниците е неминуемо (винаги се случва), намаляването на дните лактация!
Състояние на родилнотоЧистото и сухо родилно минимизира риска от заболяване на новороденото теле и кравата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here