Коластра – не само първият ден

1

Службата за здравето на животните на Нидерландия  съветва фермерите да осигуряват коластра на новороденото теле не само  първия ден, но и на втория и третия ден след раждането. Поемането  на коластра от телето през първите шест часа след раждането е от решаващо значение.

Това обаче не означава, че осигуряването на коластра на втория и третия ден не е важно. Тази коластра все още съдържа повече хранителни вещества и антитела, отколкото обикновеното краве мляко или сухо мляко. Въпреки, че телето вече не е в състояние напълно да абсорбира антитела от коластрата, което се случва през първите шест часа след раждането, коластрата е за предпочитане.

Антителата действат на локално ниво в червата срещу рота и коронарни вирусни инфекции, две основни причини за диария при най-малките телета. Със сигурност, ако кравите са ваксинирани срещу тези причини за диария, препоръчително е да се давате коластра на телетата на втория и третия ден от живота, получена хигиенично от собствената им майка същия ден.

Доброто управление на коластрата започва в сухостойния период на кравата. Необходима е добра дажба, в която  има достатъчно минерали, микроелементи и витамини, както и не много енергия.  Телето почти няма витамин Е при раждането, и набавянето му  основно зависи от приема на коластра. Съдържанието на витамин Е в коластрата се определя от дажбата през  сухия период на кравата.

Земеделските производители редовно се свързват  със Службата за здравето на животните с въпроси за крави, които се отелват с твърде малко виме и недостатъчно производство на коластра за телето. Миналото лято изглежда имаше връзка с твърде малко приемане на сухо вещество поради топлинен стрес, но недостатъчно доброто коластра може също да има връзка с дисбаланса на катиона/аниона и недостатъчния витамин D в дажбата.

 

1 КОМЕНТАР

  1. давайте по един жълтък първия ,втория ден ,осигурява всичко необходимо на телето

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here