700 000 дози сперма

0

700 000 дози сперма от 18 вида животни, се съхраняват в един център в Колорадо в големи съдове с азот.
– Ако ни нападне шапа – казватт техните специалисти – няма да имаме проблем да си възстановим ликвидираните породи.
Тази програма е стартирала в САЩ през 1999 г. В големите хранилища пълни с азот има миш-маш от най-различна сперма, замразена под формата на гранули, паети, минипаети и др. В хранилищата има сперма от бици, кочове,, пръчове, нерези,пуйки, бизони, лосове, риби. Всяка доза има история. Има 30 000 дози от сьомга от езерото Айдоха. Има сперма от редки породи овце от Казахстан. От остров Джърси има 20 000 дози от породата Джерсей.

Спермата освен по програмата идва и от частни дарения на организации, физически лица, университети и компании. Една жена от Небраска развъждала говеда от рядка порода говеда. Когато и се обаждат с молба да вземат сперма тя отговорила –  Отдавана ви чаках да се обадите.

За тази сперма не се плаща никаква такса и никакви данъци. Един фермер е пожелал да осеменява с една рядка порода Шорти и е получил сперма за това. И тази сперма е била получена преди повече от петдесет години.

Другият пример е отговор за какво е нужна подобна банка за сперма. От университета в Пърдю доставят сперма в банката от една порода свине, която спират да развъждат. Оказва се обаче, че тази порода е много подходяща за изучаване на болести, които има и при хората. Наложило се да се ползва спермата от тази порода и от нулата да се възстановят определени бройки.

Вероятно това хранилище от 700 000 бр дози сперма е най-голямото в света. Не се знае само дали в Китай няма по-голяма. В случаи на торнадо, земетресение, пожар, наводнени и др. има специално разработени планове за евакуиране на спермата.

В това няма нищо чудно. За първи път в този сайт ще кажем, че по време на Втората световна война, руснаците са евакуирали елитните си стада от Ставрополския край с влакове зад Урал и то преди да почнат да евакуират населението.

За чест на България също има създадена ген банка за съхранение на генетичен материал – засега само сперма. Може да се каже, че една част от нея е подарена от фермерите, които предоставят разплодниците си на центъра за получаване и съхранение на спермата.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here