Приключенията на едно селско момиче – Отглеждане на телето / 6 част

В своите разкази / за нас разбирай лекции/, селско момиче от Белгия ни каза как се ражда телето, как се прави цезарово сечение при нужда. Сега Джули Ван Бовен ще ни разкаже, какво правим с телето след раждане.

Сега са празници. Обикновено, увлечени покрай клането на прасето /тази година го пропускаме/ подаръците, виното и ракията /нашите трябва да са най- добрите/ сякаш правим някои пропуски.  От опит знаете, че най-непредвидените ситуации във фермата са по време на празниците.

„Отглеждането на телета е много важна задача, която включва много повече ангажименти, отколкото хората мислят. Важна е не само правилната дажба, но и точността на храненето. Освен това, хигиената и „жилищното настаняване” не трябва да се подценяват. Следователно, това е много трудна задача, поради комбинацията от всички фактори. В нашата ферма мама се грижи за отглеждането на телета, но от време на време и помагам.

Когато се роди теле, най-добре е да се преместите в бокса за телета възможно най-бързо. Имаме различни причини. Обикновено оставяме майката да ближе телето, което те естествено правят. Колкото по-дълго остават заедно, толкова повече злополуки могат да се случат.
Обикновено преместваме телето в иглуто в рамките на час.
Те отиват в чиста и защитена единична клетка. Чисто, защото клетката е била почистена по-рано, има прясна слама и следователно е без шанс да се зарази новороденото. Колибката е затворена и няма допир с другите телета (въпреки, че те естествено се виждат помежду си) освен това, няма течение или вятър. Когато времето е студено, над телето се окачват затопляща лампа. Веднага след преместването, пъпната връв на телето се дезинфекцира с йодна тинктура.

След това телето трябва да получи коластра – мляко от майката, възможно най-скоро (първото майчино мляко след отелване), за предпочитане 2 литра в рамките на час. Това между другото е друга причина, поради която телето трябва да се вземе от майката по-скоро. Ако то стой при майката,  не може да пие достатъчно бързо (отнема се един час, за да се изправи теле) и често коластрата не е достатъчно по отношение на количеството. Храненето с коластра се извършва с бутилка. Ако телето все още няма смукателен рефлекс, коластрата се влива със сонда. След 8 часа се дават още 2 литра и още 8 часа по-късно отново 2 литра.

Има и друг метод, който се използва все повече и повече, също и от нас: дайте 4 литра коластра в рамките на час след раждането, така че първо оставете телето да пие колкото иска (то може да изпие 4 литра). Ако не иска само, му помагате. Около 12 часа по-късно от още 2 литра. По-специално телето трябва да е получило около 6 литра коластра в рамките на 24 часа, въпреки че това зависи и от качеството на коластрата. Коластрата е много важна за телето, тъй като осигурява антитела, които новороденото няма.
На втория ден телето получава втората коластра, това е коластрата от второто доене. Отново три пъти на ден, всеки път от 1,5 до 2 литра. Или 2,5 до 3 литра два пъти на ден. Най-доброто нещо е да не стоите в клетката на телето, за да не вкарате инфекции или да не ги пренесете на друго теле (не стойте на оборския тор).

От третия ден телетата получават кофа с биберон, от която да пият. Сега им се дава изкуствено мляко или мляко на прах: три пъти на ден 1,5 до 2 литра. Или 2,5 до 3 литра два пъти на ден. Млякото на прах има голямото предимство, че е оптимално съставено: отговаря на нуждите на телето. Съдържанието на мазнини и протеини е постоянно, минералите и витамините са добавени в правилната степен и антителата все още са в него. Праховото мляко също може лесно да се дава при правилната температура от 38 до 40 ° C (т.е. около телесната температура). За получаване на един литър мляко на прах са необходими от 850 до 875 мл вода със 150 до 125 грама мляко на прах. През зимата концентрацията на мляко на прах е доста по-висока или се дава повече мляко.
Ако в телето се появят признаци на диария, трябва незабавно да се предприемат действия. 2 ml Emdofluxin се инжектира в мускулатурата на шията (мускули във врата), продукт срещу всякакви възпаления, болка и треска. Хранене с вода с електролити трябва да се прилага вместо изкуствено мляко. Следва връщане обратно на изкуствено мляко, но продължавайте да редувате с електролити, ако има диария. Има различни електролитни смеси, които могат да се използват, в нашата компания използваме Diakur Plus и Effydral. Когато телето се оправи, праховото мляко започва да се дава отново.

След седмица, телетата започват да се хранят с концентрати. Получават най-вкусните храни за малки телета / мюсли/. В началото приемът е много нисък, тъй те се учат да ядат това. Това важи за женските телета. Мъжките не получават нищо такова, защото напускат компанията след 2 седмици.

След 3 седмици женските телета /мъжките са продадени вече/ се преместват в групова къщичка от 2 до 5 телета (имаме 5 такива – 3 за по три телета и две за по пет). В тях има достатъчно място за разтъпкване, преди да влязат телетата в тях те са добре почистени и дезинфикцирани.

Важно е със сигурност да изчакате, докато навършат 3 седмици, тъй като младите телета са много податливи на инфекции и при групово настаняване налягането на инфекцията се повишава значително. В тези групови помещения те получават мляко в групова кофичка с биберон. Тук количеството мляко се увеличава: 3 до 2,5 литра три пъти на ден или 3 до 3,5 литра два пъти на ден. Те пият от 6 до 7,5 литра мляко за деня. Освен това, те вече могат да пият и вода, което със сигурност е необходимо, тъй като сега те получават сено, освен телешки мюслите.

Когато вече мъжките телета са напуснали фермата и женските са преместени, тяхната индивидуална кофа за биберон и кофата за отпадъци трябва да бъдат почистени. При кофите за биберон трябва да се вземе предвид фактът, че биберона трябва да се почиства отвътре и отвън или смени ако е повреден. След това поставяме бибероните във фризера, за да убием всички бактерии срещу следващата употреба.
Единичните иглута първо трябва да бъдат почистени: оборският тор се отстранява с лопата и поставя в кофата на товарача. Мама и аз винаги почистваме заедно заедно, защото има доста работа.
Иглуто и земята се почистват добре, с помощта на препарат за почистване с високо налягане. След петнадесет минути накисване, почистването с високо налягане ще продължи по-малко време и по-добре. Всичко трябва да се напръска добре, така че да не остане нищо от мръсотията. Веднага след това всичко се напръсква с дезинфектант, който е ефективен срещу бактерии, вируси, гъбички и спори.

След като всичко изсъхне, се нанася пяна, която специално дезинфекцира срещу криптоспоридиоза и кокцидиоза (инфекциозни заболявания с диария в резултат на това, причинени от паразити). Сега единичните къщички могат да изсъхнат и да бъдат отново в употреба след няколко дни

От 6-седмична възраст започваме да на намаляваме млякото: телетата вече не получават мляко следобед. Седмица по-късно те вече не получават мляко и сутрин, а друга седмица вече не получават мляко вечер: на практика те вече са отбити. След няколко седмици без мляко се преместват в друго помещение.

Джули Ван Бовен

Приключенията на едно селско момиче / 1 част
Приключенията на едно селско момиче / 2 част
Приключенията на едно селско момиче / 3 част
Приключенията на едно селско момиче – Раждане на теле / 4 част
Приключенията на едно селско момиче – Цезарово сечение / 5 част
Приключенията на едно селско момиче – Отглеждане на телето / 6 част
Приключенията на едно селско момиче – Обезроговяване на телета/ 7 част
Приключенията на едно селско момиче – Всичките ни крави имат име / 8 част
Приключенията на едно селско момиче – Близнаците / 9 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 10 – 1 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 11 – 2 част
Приключенията на едно селско момиче – Стойте си у дома и се грижете един за друг! / 12 част
Приключенията на едно селско момиче: Пресушени крави / 13 част
Приключенията на едно селско момиче: Време и вятър / 14 част
Приключенията на едно селско момиче: Пасището / 15 част
Приключенията на едно селско момиче: Близане / 16 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравата смуче мляко от крава/ 17 част
Приключенията на едно селско момиче: Изкуствено осеменяване на крави / 18 част
Приключенията на едно селско момиче: Оборът / 19 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел / 20 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел – стъпка по стъпка / 21 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравите бързо изпитват топлинен стрес /22 част
Приключенията на едно селско момиче: На вечеря с краля и кралицата / 23 част
Приключенията на едно селско момиче: Контрол на бременността / 24 част
Приключенията на едно селско момиче: Фермерски кучета / 25 част
Приключенията на едно селско момиче: Даваш както при другите / 26 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.1 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.2 част
Приключенията на едно селско момиче: Дойде и време за пасището / 28 част
Приключенията на едно селско момиче: : Осмата лактация на Беки / 29 част
Приключенията на едно селско момиче: Защо телетата и кравите мучат / 30 част
Приключенията на едно селско момиче: Как работим в екип / 31 част
Приключенията на едно селско момиче: Сигнали от кравата / 32 част

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here