Гигантска суперкрава се завръща в Европа, стотици години след изчезването си

0

Кравата е станала домашно животно преди повече от десет хилядолетия. Тя произлиза от дивото говедо(тура). То се отличава с едър ръст и буен нрав.

Бикът Тур е бил лъскав, черен със сребриста белезникава ивица на гърба и ръждива розетка от козина на челото. Рогата му били дълги и остри на края.

Никой не смеел да нападне свирепият тур, а дивата крава (турицата) била по-дребна на ръст и с ръждиво-кестенява козина.

В Европа ще се възроди нова порода добитък, копиращ древните суперкрави, които са изчезнали преди стотици години.
Еколози и учени се опитват да възкресят древният Тур, като произведат крава наречена таврос, която ще бъде “почти 100% заместител” на могъщият бозаиник.

С огромни рога и безкраен апетит, Турът е бил изключително силен и висок колкото слон, като е бил най-големият бозайник, по време на съществуването си в Европа.
Но предшественикът на домашната крава изчезва заради лов, болести и загуба на хибатат, като последният индивид от вида умира в Полша през 1627 година.

Таврос ще наподобява Тура, благодарение на кръстостване и изкуствен подбор под програма от 2008 година, чиято цел е създаването на животно, което да пасе в огромните диви региони, и да подпомогне умиращите екостеми.
Екологът Роналд Голдъри, който дава началото на развъдната програма, казва пред CNN:
– “Сметнахме, че има нужда от голямо тревопастно, което да е напълно самостоятелно в случай на големи хищници….и да пасе в големи диви рагиони. Стигнахме до извода, че животното трябва да прилича на Тура.

Екипът идентифицира потомци на турове и кръстоства определени видове, след което кръстосва и поколението им, за да се доближи максимално до новата суперкрава, която да прилича на древното тревапостно.

Този план си има своите критици, но Голдъри казва, че тавроса ще подпомогне биоразнобразието в Европа и ще позволи на други видове да процъфтяват.

В помощ на Rewilding Europeq тавросът е въведен в защитени резервати в страни като Испания и Румъния. В Хърватия видът вече е наблюдаван сам да се отбранява от диви вълци.


източник:CNN

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here