Кравите не обичат лятото

0

Изключително важни за получаването на повече продукция от животните са условията при които се отглеждат. В днешно  време, десетките сензори и модерни апаратури могат да следят поведението на кравите във всеки момент  и да се правят съответните изводи.

Един от въпросите, който интересува говедовъдите, това е най-добрата температура за отглеждането на кравите. Вероятна са си отдъхнали, като са разбрали, че кравите не харесват летните температури и съответно морето 🙄 .

Ако на млечните крави беше позволено да избират сезоните, то в техният избор нямаше да го има лятото.

Най-комфортната за кравите  температура е между -7 и +17 градуса по Целзий. Млечните крави  харесват тези температури. В летните горещини кравите предпочитат да останат в помещенията.

 Кравите  харесват тези температури,  защото произвеждат до 50 литра мляко на ден. За всеки литър мляко през вимето трябва да тече 500 литра кръв. По време на тези интензивни метаболитни процеси се отделя много топлина, подобно на това при хората, когато спортуват. Кравата постоянно излъчва около 1500 вата топлина за около три месеца след раждането на телето. За сравнение: човек стига до около 100 вата топлинна мощност, когато е в покой.
Ето защо съвременните краварници се изграждат отворени. Това позволява оптималното разнасяне на топлината и не влияе върху кравите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here