Нашите учени, нашите професори – проф. Цонка Пеева : “БИВОЛОВЪДСТВОТО Е МОЯТ АДРЕНАЛИН В ЖИВОТА!”

3

Не случайно чакахме днешния ден – празника на биволъвъдите, за да представим професор Цонка Пеева. Този път ще спестим някои от стандартните информации за когато се пише една биография. Ще използваме част от отговорите на едно интервю, които професор Пеева е дала преди години за Агровестник.

Самото заглавие, началните думи на професорката са впечатляващи –

БИВОЛОВЪДСТВОТО Е МОЯТ АДРЕНАЛИН В ЖИВОТА!

* Автобиографията и можем да напишем с няколко изречения или в десетина тома. Накратко – тя е завършила Висше зооинженерно образование във ВСИ – гр. София.

проф. Цонка Пеева

Започва работа в Института по биволовъдство гр. Шумен, където работи в сектор биволовъдството. След преминаване селекцията в асоциациите на фермерите, тя оглавява една от двете развъдни биволовъдни асоциации, тази на Българска национална асоциация за развитието на биволовъдството.

Научните трудове и публикации на г-жа Пеева са много. Сто и четири публикации за биволовъдството от които над 40 са на английски и презентирани в чужбина.

Ревностен защитник на биволовъдството и оптимист за неговото бъдеще, което поддържа тонуса на биволовъдите в трудните дни за този отрасъл:

“”Що се отнася до подотрасъла, той има бъдеще, както в световен мащаб, така и у нас. В близките 15-20 години се очаква 10% от говедата да бъдат изместени от биволите. Сирената „Моцарелла“, „Скаморза“, „Фрескал“, „Херб“, „Ементал“, сметаната и изварата, шишчетата и наденицата от биволско мляко и месо, са с неподражаем вкус. Най-практичните и удобни тапицерии за автомобили се правят от кожата на биволите.

Проф. дсн Цонка Пеева има и три мандата като вицепрезидент на Международната федерация по биволовъдство. Почетното място, което заема, е признание не само за нейния безспорен професионализъм, но и за приноса на страната ни в световното биволовъдство.

  • „Международната федерация е основана през 1982 г. в Кайро, където се проведе Първият световен конгрес по биволовъдство. В организацията членуват близо 30 страни от всички континенти на планетата. Целите на федерацията са да развива световното биволовъдство и от това да има икономически и социален ефект. Индия е световният лидер както по броя на биволите, така и в производството на биволско мляко. Отглеждат се 26 официално сертифицирани породи биволи и голяма част т. нар. „деси“ биволи с неустановен произход. Средната млечна продуктивност е около 1500 кг. Половината от световната биволска популация и по-голяма част от най-високопродуктивните породи за мляко се отглеждат в нея. Производството на биволско мляко заема 60% от общото производство, а за нуждите на млечната индустрия – над 90%.”

– И къде е мястото, проф. Пеева, на българското биволовъдство в международния пъзел? Защо вицепрезидентът на международната асоциация е българин?

– Защото родната порода биволи „Българска Мурра“ е призната от цял свят и заема трето място в ранглистата на страните-износителки. Тя се отглежда на четирите континента, като непрекъснато се увеличава нейното разпространение. Такива животни има вече във всякакви екзотични кътчета на планетата. Изнасяли сме високопродуктивни екземпляри за Венецуела, Виетнам, Корея, Румъния и къде ли още не. На Тайланд предоставихме 2 000 дози семенен материал.

Например, за Филипините изнесохме над 3 500 разплодни животни за 3 г. Това беше направено по програма на правителството на тази далечната държава. Интересното е, че целта й беше да се създаде поминък на по-бедните слоеве на населението, вместо да… търгуват с наркотици. Този опит даде добри резултати. Там започнаха кръстосване на блатния бивол с „Българската мурра“, извърши се генетическо подобрение на блатния бивол. Млечността достигна дори до 1700 л/лактация в някои ферми.

– Цял живот сте била погълната от науката, лиши ли ви това от някои неща?

– Научната ми кариера не се е отразила на личния ми живот, не съм лишавала и семейството си от внимание и грижи, кога повече, кога по-малко. Когато добре си организираш работата, времето стига за всичко. Приключих научната си кариера, но продължавам да се занимавам с биволите, това, което цял живот работих с желание. И аз като всяка представителка на нежния пол си имам хобита. Обичам градинските цветя – от кокичетата до хризантемите. Напоследък повече обръщам внимание на мушкатата. Свободното си време обаче посвещавам на моя внук Николай. Той и биволовъдството са моят адреналин в живота.

Част от материала е взаимстван от Агровестник- agrovestnik.com/

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много сте в грешка тази е за сасипване на биволо вътството и и даите само да митка по екскурзи и някои лобиска наредба да изкарват мандрите милиони седене при министара да си крънка пари и др. А реално да каже с какво е помогнала и на кои от членовете си.

  2. Проф. Пеева, един безспорен авторитет в биволовъдството и развъждането!

  3. Поздравления за проф. Пеева с пожелание все така неуморно да работи за възстановяване на българското биволовъдство !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here