Производство на краве мляко – Полша 2019 г

0

Трябва да знаем, какво произвеждат нашите партньори от ЕО.  Ние сме малък „играч”, като производство мляко – под 1% в Европа. Независимо от това трябва да имаме информация за останалите държави, защото през последните години все повече се уверяваме, че вятъра, които духа в Европа, вече много по-бързо достига до нас.

В Полша по-бързо сложиха ред в млечния сектор. Имат добър износ за Южна Америка на млечни продукти, имат все още държавни предприятия по говедовъдство за мляко – техните мега ферми, имат и много добре развит от години т.н частен сектор. Всъщност още по времето на социализма поляците бяха пред нас по отношение на млечното говедовъдство и в продължение на години ние изнасяхме седем женски шилета от тънкорунните породи, а в замяна получавахме една бременна юница.

Какво постигнаха поляците през миналата 2019 г.

 Производството на мляко в Полша ще е около 14,1 милиарда л (14,5 милиона тона. Това е 15 пъти повече от нашето производство за 1 година) и ще бъде повече (+ 2,4%) в сравнение с 2018 г. Средният млеконадой от крава ще се увеличи с 1,5%. До около 5830 л/бр. Динамиката на производителността на млечните крави също ще бъде по-висока (с 1,5 процента до приблизително 6350 л / бройка). Относително малкото увеличение на добива на мляко е ефектът от неблагоприятните метеорологични условия. Те доведоха до по-ниско предлагане и по-лошо качество на фуражите, както и по-ниска рентабилност на производството на мляко в сравнение с други производствени линии.

Връзката между цените на млякото и цените на зърнените храни и фуражите се влоши тази година. Освен това, цената на кг мляко се равнява на 0.72% от себестойността му. Миналата година този процент е бил 0.77. От друга страна, съотношението на изкупните цени на млякото към изкупните цени на пшеница и царевица възлиза съответно на 1: 1,82 и 1: 1,89 спрямо 1: 1,88 и 1: 2,16 преди година. Влошаването на тези отношения се отразява на рентабилността на производството на мляко, въпреки факта, че изкупните цени се увеличиха. В резултат на това животновъдите са използвали по-малки количества концентриран фураж, както и промишлени смески.

Средният добив на млечни крави в Полша е по-нисък, отколкото в ЕС-15 (7856 кг / бройка), но по-висок, отколкото в ЕС-13 (5496 кг / бройка).

Каква е прогнозата за 2020 г.?

Ако през настоящата 2020 г реколтата и качеството на грубите фуражи няма да бъдат по-ниски от 2019 г., средният млечен добив на кравите в Полша може да се увеличи с 1,5%, до около 5920 л/бр, И млечните крави с 1,6%  до около 6450 л /единица. Като се вземат предвид промените в популацията на крави и техния млечен добив, се очаква производството на сурово мляко през 2020 г. да нарасне до 14,4 милиарда литра (14,8 милиона тона)

Източник:gazetapolska.pl

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here