Ние коментираме вашите коментари – Още за селекцията

2

Една тема, която не знаем защо, никой не смее да засегне в дълбочина. Обикновено стигаме до мерките включващи селекционния контрол, Наредба 3 и чакаме месец декември и всичко почва отначало.
Преди няколко дни публикувахме материалът

Навлизаме „дълбоко” в генетиката

 

Там имаше цитирани цифри, публикувани от организацията на Световния Холщайн, по отношение процента на инбридинг при породата Холщайн. Цифри, които вече са над допустимото и то в държави, където този процент се наблюдава. Колко е при нас, никой не знае и съответно това незнание може да ни донесе големи проблеми.

Получихме и един коментар, който е напълно достатъчен, защото е от нашия на световно ниво селекционер г-н Тодор Арбов:

– “Има решения на проблема с инбридинга, а и на селекцията като цяло. Геномната оценка дава възможност за използване на съвременни селекционни и развъдни програми на маркерно ниво, например Chromosomal Mating. В България субсидиите за селекция не се използват по предназначение и проблемите, свързани с инбридинга, ще се задълбочават“.

Ще допълним това му изказване с друго, също имащо отношение към проблема, който обсъждаме.

”Отмяна на преките субсидии за чистопородните животни под селекционнен контрол най-после ще даде път и в България на междупородното кръстосване в говедовъдството, практика, която намира все по-широко разпространение в развитите страни.
Млекодайните крави кръстоски в САЩ са над 2 милиона, а в месодайното говедовъдство отдавна има установени пирамидални структури, като в свиневъдството с нуклеуси, репродуктори и промишлени стада, при използване на 3 и 4 породно кръстосване.
В Европа тази практика също навлиза бързо. CoopexMontbeliarde (Франция) заедно с Viking Genetics (Дания, Швеция, Финландия) създадоха наскоро новата компания Procross, която ще се занимава изключително с  разпространяване на трипородния модел на кръстосване в млечното говедовъдство.

В края на краищата не е важно кравата да е чистопородна, а дали е безпроблемна и високопродуктивна.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ама какво да се дискотира селекцоинен контрол се прави с години и се избира винаги най доброто какъв контрол никав куцо кьораво сакато се юрнаха преди няколко годишни да си пишат говедата под селекция ама не става така за да имаш елитно стадо от животни се постига с много труд и подбор с години не за година две

  2. Селекцията е частен бизнес….. Не знам защо имате мнение по тиа въпроси!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here