Продукция, ефективност, лактации

9

По въпросите на дневната продукция, дажбата, рекордите, средната продуктивност все още спорим. Особено, ако вкараме и икономиката. Как виждат тези проблеми експертите.

Нископродуктивните крави произвеждат 20 кг мляко на ден, високопродуктивните крави – до 40 кг. Доенето, най-близко до горната граница, се постига благодарение на увеличените дажби  концентриран фураж – тази техника на хранене обаче е скъпа и не винаги води до увеличен доход, така че 30 кг мляко на ден се счита за оптимално. Чрез въвеждане на три пъти дневно доене, добивът на мляко може да се увеличи с 6 кг, дори без да се увеличава  концентрата в дажбата на животното.

В Америка, Шотландия и Швеция „работата” на кравите се изследва в зависимост от продължителността на лактацията. В сравнение с 12-, 15- и 18-месечна лактация, най-добри резултати са постигнати от крави с лактационен период от 12 месеца: производството на мляко от три 12-месечни лактации възлиза на 29800 кг, докато от две 18-месечни лактации са получени 23900 кг мляко.
Експериментът обаче показа, че удълженият период на лактация е благоприятен за здравето на животните и оказва положително влияние върху продължителността на употребата им, което се изразява в количеството на произведено мляко от   животно. За кравите, използвани  3,5 лактация, то възлиза на 35300 кг мляко при 12-месечна лактация и 43 500 кг мляко при 18-месечни лактации.

В Полша кравите се използват за 3-4 лактации, а през последните години средната продължителност на употребата им е 3,3 години. Имайки предвид факта, че през първите две лактации печалбите от продажбата на мляко покриват само разходите за отглеждане и поддържане на кравата, този резултат е нисък.
Смята се, че отглеждането на млечни крави ще бъде печелившо, ако в бъдеще средният годишен добив на мляко от  кравите е около 10 000. л  за година. Заслужава да се добави, че най-високият среден добив се постига от крави, отглеждани в израелски кибуци, докато фермите за млечни говеда в Америка остават най-силните в икономическо отношение.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

9 КОМЕНТАРИ

  1. Не е важно продуктивността да е максимална. За реалното млекопроизводство е от особенна важност млечната продуктивност да е оптимална.
    Трябва ли да Ви разяснявам подробно, господин Михаил Михайлов

    • Дървени философи като Михайлов са бол, краварите и то истинските, дето милеят за стоката си отиват, необратимо.

    • Хаиде на хорото! Крайно време е да вземем съдбата си в свои ръце! ФермаММ’96- 200 чисто породни БРГ!

  2. Даа така е но крава с 40 литра млеконадой е неренъабилна докато с 20 литра на ден е ренъабилна с години

  3. Абе,д-р. Михайлов за какво ревеп, вече толтова години? Та нали Сливинската група групирорка разтурихте Националната асоциация ра млекопроизвэдотелите? Сега за кого лобирате? Солко са многотонажничките крави? Нали Вие с Вашите вопли, накарахте ДФЗ да задължи Родопското късо ого говедо да дава 1500 л.?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here