Безплатна сперма за фермите по програма и …

0

Преди две години, Националния съюз на говедовъдите в България внесе доклад с доста предложения за подпомагане на говедовъдството.

След упорито чакане, едно от неговите предложения бе прието и ще бъде реализирано в най-скоро време. Става дума за отпускане на определени  дози сексирана семенна течност  на фермите, за да се осеменят най-добрите крави в стадото. Съответно да се получат и добри женски телета и млечността да отиде нагоре за кратко време.

Даването безвъзмездно сперма на нашите фермери не е нещо ново. През осемдесетте години на миналия век, в много Аграрно промишлени комплекси се създадоха стопанства от т.н личен сектор. Комплексът осигуряваше животните, фуража, ветеринарно обслужване, а от хората се искаше само да ги отглеждат. След няколко години, личния сектор в много комплекси произвеждаше повече животинска продукция, отколкото се произвеждаше  от самия комплекс. Тези хора получаваха дори ваучери и можеха да си пазарят от кореком. Други пък получаваха бонус да си купят лека кола. Все пак за едно “Жигули” или “Лада” се чакаше поне десет години. Също така и спермата, с която се осеменяваха кравите им беше давана безплатно.

Защо Националният съюз на говедовъдите в България предложи това.
Много просто. Ако не се направят тези предложения, ще  продължаваме да получаваме по 4000 кг от крава средна млечност. С тази млечност никога няма да ни излязат сметките печеливши.
Като допълнение говорим  за истинско млечно говедовъдство.

В тази връзка, на 16.01 т.г се проведоха две срещи по отношение резултатите от проверката за достоверността на произхода на юниците използвайки се ДНК анализа и методиката по раздаването и отчитането на първите безплатни дози сперма. Вероятно ще излезе официален документ от тази среща, но това не пречи да споделим нашите виждания по въпроса.

 • По отношение доказване достоверността на произхода.
  Наистина важен въпрос, но какъв ще е ефекта.
  Вероятно недостоверните животни ще бъдат извадени от родословната книга и какво от това. Хората пак ще си оставят женските животни във фермата. Защо.
  Защото имаме другият голям проблем, за който също НСГБ има предложение, за  влизане в няколко годишна програма за излекуване и профилактика  болестите по телетата. Не е тайна, че поради заболявания губим голям брой телета и  женските не ни стигат за ремонт.
  Тук има и друго. Ако фермера е осеменявал с два високо класни бика,и е получил две женски телета, но те се оказват недостоверни. В случая, има ли някакво значение дали баща е Ханс или Иван, като дъщерите на тези бици са например с 10 т мляко, а нашите майки с 4 тона.
  След двете годи на вземане на кръвни проби, фермерите вече разбраха за какво става дума. Много от тях подобриха записите и контрола на осеменяването и процента на недостоверните ще намалее. Просто не трябва да хабим повече енергия и пари за това. Ако се наложи някъде нека да се прави. Но да не е масово. В противен случай някой ще трябва да обяснява защо се прави това, каква е целта и какъв ще е резултатът.
  Не трябва да се забравя, че той трябва винаги да е положителен.
 • Вторият въпрос е по отношение разпределението, вида на спермата и какво ще се иска от асоциациите, разбирай от фермерите. Чухме, че ще се искат мъжки телета, голяма отчетност, кръвни проби и още куп неща. Мъжките телета за какво ни са. Спермата е сексирана за женски телета и там ще се родят поне 95 на сто от заплодилите се крави.
  Интересното е защо Развъдните организации говорят за производство на бици и продължават упорито да го залагат в Развъдните си програми.
  Би трябвало по този въпрос да се намеси науката и да се каже твърдо и ясно, че сме изтървали влака, отдавна и не е реалистично дори да си мечтаем, че можем да произвеждаме бичета от комерсиалните млечни породи говеда.
  За да произведеш качествен бик, трябва да имаш популация от една порода от поне 100 000 бр крави. И то не крави, като бройка, а като млекопроизводителки с поне 9000 кг средна продуктивност.
  Трябва да имаш поне 200 000 евро за да минеш всички тестове.
  Трябва да имаш информация за кравите от поне 20 показатели.
  Трябва да имаш генотип и база данни от генотипа на хиляди крави.
  Трябва да имаш и център за обработка на данните.
  Трябва да си член на Интербул или друга световна организация за другите млечни породи.
  Трябва да имаш Станция за изкуствено осеменяване обзаведена с най-модерната технология за това производство.За съжаление от всичко изброено нямаме нищо.
 • Какво трябва да се прави.
  За това също сме писали в други наши статии. Първото е да продължим да поддържаме генбанката на нашите автохтонни породи говеда, овце, кози и др. С други думи, да продължим да произвеждаме необходимите количества сперма от тези породи. Да си избием от главите, че можем да произвеждаме елитни бици за производство на сперма от комерсиалните породи. Това въобще не е фатално. Предлагането е голямо, цените засега са поносими, геномните бици са на мода, защото те по-бързо носят генетичния заряд при новото поколение.
  При тази ситуация трябва също да се прецени какви ще са задачите на асоциациите.До къде ще продължим с куфарчетата, как ще отчетем инбиридинга в стадата, как да направим думата кръстосване желана и приятна дума.

Когато готвехме нашият Доклад с приложения до МЗГ, получихме голяма помощ по отношение на тези въпроси от г-н Тодор Арбов. В следващия материал със заглавие “Говори Арбов“,  ще ви запознаем с неговото виждане по тези въпроси.

Ако след това се получи отговор и от Съвета по генетични ресурси и Науката, може да се смята, че сме свършили нещо полезно за нашето говедовъдство.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here