В прав текст за новата ОСП

4

Картите падат на масата. Това вероятно ще стане и у нас по време на срещата на АЗПБ в началото на февруари. Засега по отношение бъдещото субсидиране през следващия период на ЗП сякаш е цветя и рози. На малките ферми се даде нещо по Наредба 3, на големите ферми се казва, че тавана ще си го определим ние и сякаш до тука. Преди няколко дни в Румъния, съветникът на министъра на земеделието – Дорел Секара  съобщи лошите новини на земеделските производители по отношение на субсидиите.
С една дума – те падат.

– Поради по-малкия бюджет на разположение на Европейския съюз, след загубата на големият паричен  принос от Обединеното кралство, субсидиите през следващата финансова година ще намалеят, така че земеделските стопани ще получават по-малко пари, заяви съветникът Дорел Секара.

Дорел Секара е агроном инженер по професия и в продължение на 30 години се е занимавал с животновъдство, и се е срещнал със земеделски производители от окръг Бистрица-Насуд, представители на федерации на животновъди, кооперативи, местни групи за действие, пчелари и др. но и ръководителите на институциите.

“През новата финансова година голям проблем ще бъде, че 40% от бюджета, който ще бъде отпуснат на Румъния за селско стопанство, е за климатични и екологични проекти. За нас това е голям проблем. Северните страни  решават добре своите селскостопански проблеми, на те не са преминали през нещастието, наречено комунизъм. Те имат ферми, предавани от поколение на поколение, а ние можем  сега  само да купим няколко  животни, една техника и да направим каквото можем. Тяхната политика не съвпада напълно с нашата политика. Не знам как ще успеем да усвоим тези пари и да ги превърнем в проекти за климата и околната среда. Ако не използваме тези пари, те ще бъдат загубени, така че това е голям проблем. Засега се обсъжда процентът. Надяваме се да го свалим. Все пак би било предимство за този район: да се дадат повече пари на планинската зона.

Друг проблем ще бъде ограничаването на субсидиите, което означава, че по-големите стопанства могат да бъдат ограничени от субсидията до 100 000 евро, но засега това не е заковано.

Министърът подкрепя така нареченото доброволно ограничаване, което означава, че всяка държава-членка ще реши в зависимост от спецификата си как да ограничи тези средства по най-полезния начин за страните.

– “В тази връзка, министърът на земеделието на Полша казва, че те имат таван от 150 000 евро от тази финансова година, но те не отпускат тези субсидии на компании с чуждестранен капитал. Трябва да е ясно, че субсидията от ЕС идва за румънската държава, на национално ниво, но от първите 10 най-големи стопанства, 8 са чуждестранни и субсидията отива при тях, а субсидията се дава за страната.
Ние не дискриминираме, но трябва да мислим патриотично.
Румъния е продала земята на чужденци от Франция твърде лесно. Например, другаде имат такава бюрократична система, че ако чужденец иска да купи земя, са необходими 14 години, за да получи разрешения от всички държавни органи за извършване на сделката. В рамките на ЕС не можем да блокираме вътреобщностната търговия, но можем да установим законови разпоредби и разрешения за ограничаване на продажбата на земя. В това отношение е направено малко, както законодателно, така и чрез политиката на Министерството на земеделието”.

Достъпът до субсидиите ще бъде по-ограничен. Който дойде да представи документи за отпускане на средства в РА, трябва да докаже, че доходите му идват главно от селското стопанство. Ако сте служител и имате заплата, а имате още 3 хектара и искате субсидии, вече няма да е възможно. Те ще бъдат ограничавани и това е много добре. Правото на субсидията принадлежи на потребителя, а не на собственика”.

Съветникът Дорел Секара обяви, че в края на април тази година, се възобновява мярката за подкрепа на младите фермери, който искат да се установят в страната, ще получи до 40 000 евро.
източник:cotidianul.ro

4 КОМЕНТАРИ

  1. Отпускането на субсидии противоречи на принципите на пазарната икономика!

  2. Незнам от къде го взехте това и не ми стана ясно национална сунвенция ли пада или европейска и кой сектор визирате .Напишете вашата позиция по повод на тази статия

  3. Уважаема Госпожо. Още в началото на статията е написано на кои е това изказване и коя националност е- Преди няколко дни в Румъния, съветникът на министъра на земеделието – Дорел Секара съобщи лошите новини на земеделските производители по отношение на субсидиите. С една дума – те падат. освен това никъде в материала не се говори за субвенция, а за субсидия. От изказването се разбира,че става дума за земеделието, като цяло.
    Нашият коментар поставихме в началото на статията. Той е точен, кратък и ясен.

  4. Уважаема Госпожо. Още в началото на статията е написано на кои е това изказване и коя националност е- Преди няколко дни в Румъния, съветникът на министъра на земеделието – Дорел Секара съобщи лошите новини на земеделските производители по отношение на субсидиите. С една дума – те падат. освен това никъде в материала не се говори за субвенция, а за субсидия. От изказването се разбира,че става дума за земеделието, като цяло.
    Нашият коментар поставихме в началото на статията. Той е точен, кратък и ясен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here