Всичко за и от Swiss Expo

0

От сряда 15 януари до събота на 18 януари се проведе 24-тото Швейцарско изложение Palexpo в Женева, известно под името Swiss Expo. Шоуто за първи път се провежда в Женева и съответно организаторите се бяха постарали да има всичко и зрителите да бъдат не само изненадани, но като отворят каталога, сърцата на животновъдите да бият по-бързо.

На това изложение участваха над 1000 крави и говеда от осемте най-важни млечни породи от няколко европейски държави – Франция, Испания, Италия, Австрия, Белгия и Люксембург.
От 1000 регистрирани крави над 200 идват на Швейцарското изложение от чужбина, което е с 10%  повече, отколкото миналата година

Холщайна бе представен от 550 бр животни и куп шампионки от различни състезания. С около 250 животни бе групата на Червените от Холщайна начело с  миналогодишният шампион  Savage Pasteque.
Кафявото швейцарско говедо имаше   83 представителки. Джерсея участва с около 100 животни. Moнтбелиарада имаше над 100 представителки, като 38 бяха от Франция.  Симентала – над 60 каталожни номера, а Swiss Fleckvieh над 80 животни

За всяка порода имаше определена отделна двойка съдии, като за червения Холщайн и Джерсея бяха от Франция. Имаше съдии от Франция, Белгия, Люксембург и разбира се от Швейцария.

Накрая на шоуто бе определен и върховния шампион за всички породи и всички категории. Това беше Сунибел Демпси Есприт. Тя е и най-красивата крава от млечните породи на Швейцарското изложение. За втори път Есприт става върховен шампион.

Швейцарското изложение затвори врати в събота с 21 000 посетители, включително 4000 международни посетители от цяла Европа, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия и дори Колумбия.

 Кулминацията на събитието беше шоуто в Холщайн, което никога не е имало толкова международно присъствие по отношение на животни и публика.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here