Приоритетите на Министъра

2

Министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Адриан Орос, отскоро заема този пост. След като мина кампанията по даване на субсидиите, той даде преди няколко дни в Клуж пресконференция.
Два от приоритетите той ги обяви като най-важни за него през мандата му.
Това е  борбата срещу „ловците на субсидии“ и  също  срещу  самсарите  /хората които купуват животни нерегламентирано/.

Незнаем от къде идва това име на тези търговци – самсари, но то се употребява масово в Румъния и според нашите знания с тази дума се нарича животното Белка, за което знаем, че е много жестоко и отмъстително.

Ще се боря срещу ловците на субсидии, тези хора, които се явяват като бенефициенти, но всъщност са преместили парите си в селското стопанство от други области, само за да вземат парите от държавата. Когато няма да  получават тези субсидии, те ще напуснат незабавно, но дотогава ще унищожат румънското земеделие. Точно затова искаме да въведем разпоредба, според която бенефициентите на субсидии трябва да извършват поне 80% от своята дейност в селското стопанство, тоест те да са истински земеделски производители. “

Министърът вдигна тревога и по отношение на посредниците, които действат в животновъдството.

Най-големите проблеми при кризата с Африканската чума по свинете  не е селянинът, който отглежда прасетата за собствена консумация, а глиганът и самсарът. Трябва да приключим  с онези самсари, които минават от врата до врата. Никъде в Европа няма такова нещо. Това е нелегална търговия на черно, без данък, с небезопаризитени транспортни средства. В целия Европейски съюз тази търговия се извършва по ясни маршрути, фирмите имат собствен транспортен парк, специални машини ”.

 Земеделските производители са поискали от властите да се отворят отново пазарите за добитък, които са затворени почти две години, като мярка за предотвратяване на африканската чума по свинете. Без пазари, животновъдите нямат къде да продават животните си, освен на самсарите.

За Govedovad.com – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Да им имаме проблемите на Румънците….. При нас 75-80 процента от всички субсидии отиват в 100 фирми, но забележете с три свързани лица….. Което надявам се да знаете кои са поименно. Тази политическа мафия съсипва средното и дребно, семейно фермерство, а чиновниците направо издевателстват над малките фермери, основно в животновъдството. Ето на и намалиха до минимум бъдещото субсидиране именно в необлагодетелстваните райони с пасищно животновъдство. Нртата са намалени до 5 лв на дка, самите площи с НР са намалени близо 30%, Натура също доколкото чувам са намалени преките плащания. И какво? За мафията от трима политици и техните олигарси 75-80% от субсидиите, ама и те им се виждат малко. Побъркват се като си помислят че 1-20% от субсидиите ги вземат разни прошляци от селата…..

  2. тези 100 филми са зарнопроизводителни… От 2007 до сега милиарди олапаха не само с пряко субсидиране на дка, но и по всички програми за развитие на селските райони… Знаете на 4 години си подменят парка с най модерна и мощна техника, заграбили са земята в най-богатите земеделски райони и със няколко работника обработват 5-6 землища, а останалите селяни нямат препитание.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here