Топ статия: Говори Тодор Арбов – Само сексирана сперма

25
Тодор Арбов

Не си мислете, че нашия сънародник, селекционерът Тодор Арбов е далече от проблемите на спермопроизводството от бици. Нашето познанство с него започва в далечната 1993 г в Станцията по изкуствено осеменяване – Щутгарт Германия, в която той бе началник на производствения отдел. Преди това е работил няколко години в катедрата по ИО към Тракийския университет. Следва един дълъг период на работа в американски и канадски фирми производители на семенна течност от бици. Какво е неговото мнение по повдигнатите въпроси в наш материал

Трябва само да добавим, че тези му виждания са отпреди две години и помогнаха много за правилната формулировка в Доклада с предложенията на НСГБ до МЗХГ,  за подпомагане на говедовъдството.

Подпомагане със сперма, има ли „почва” у нас.

–  Осигуряването на семенна течност за сметка на държавата може да доведе до положителен ефект, но към такава мярка трябва да се подходи много внимателно, за да не създаде тя повече проблеми отколкото ползи. Субсидии трябва да се дават само за сексирана сперма, тъй като това ще позволи бързата подмяна на проблемната част от популацията с нова съвременна генетика. Държавата би мога да компенсира част (например 20 лв на доза) от цената на спермата за първите две дози за всяко животно. Това ще гарантира и използването на отлична генетика, тъй като секисираната сперма се предлага само от елитни бици.

–    Използването на сексирана сперма ще намали рязко и броя на мъжките телета, за които и без това няма пазар. Съвременната сексирана сперма е с чистота 95% (женски телета), а при 4 милиона сперматозоида концентрация в доза (New SexedUltra) резултатите от осеменяването (оплождането) и при юниците и при кравите са равни, а в някои случаи и по-добри от тези на конвенционалната сперма.
Ако някой се интересува от тази тема, ще изпратя допълнителни материали. Препоръчително е използването на геномно оценени млади бици поради значително по-ниската цена и генетика, която е с едно-две поколения напред.
В момента между 40% и 60% от спермата, предлагана от водещите световни компании по изкуствено осеменяване е от геномно оценени млади бици.  Трябва да се въведе и минимална граница за някои показатели, които са важни от селекционна гледна точка в България (например общ тип, индекс на вимето, индекс на краката и копитата, продължителност на продуктивния живот и т.н.)

–   Поради ниската средна млечност в България, за сега показателят млечна продуктивност при избора на бици не е от съществено значение. Всеки чистопороден Холщински бик гарантира поне 14 тона мляко за лактация. Доказателство за това са най-добрите ферми в САЩ и Канада със средна млечност 15-16 хиляди литра за лактация. В България сме твърде далече даже от половината на тази продуктивност. Какъв е смисълът да се трупа генетичен потенциал който не се използва? Чрез масираното използване на сексирана сперма ще се осъществи цялостен ремoнт на стадата с нова генетика само за едно поколение.

–   На следващия етап от програмата със сексирана сперма може да се осеменяват само юниците, при съотношение в стадото 40:100 (юници:крави), което е достатъчно за 25-30% годишен ремонт на стадото. Останалата част от животните се осеменяват със сперма от Ангус (леки отелвания, черен цвят на телетата кръстоски за лесно разпознаване, подобрено качество и количество на месото). Освен това хибридният ефект при използване на сперма от месодайни бици влияе и за по-добра преживяемост на ембрионите като увеличава заплодяемоста с 5-7%. Повечето от тези кръстоски подлежат на угояване за производство на месо, като една част от женските F1 могат да се запазят за разплод при продължаващо кръстосване с Ангус или друга месодайна порода. Това ще спомогне и за по-бързото създаване на месодайно говедовъдство в България.

Производството на бици – можем ли да го направим

–   Когато се прави нещо, трябва да има ясна цел за какво се прави.  На мен лично не ми е ясно каква е целта на селекционния контрол в България през 21 век. Увеличаването на броя на животните под селекционен контрол като самоцел няма да доведе автоматично до положителна промяна. Първата и най-важна цел на селекционния контрол е производството на бици за изкуствено осеменяване и крави бикопроизводителки. Необходимо ли е това в България?

–   За минимално ефективното функциониране на една съвременна станция по изкуствено осеменяване (без средства от бюджета) е необходимо производство и реализацияна минимум 300 хиляди дози сперма годишно (оптимално 2-3 милиона дози). Освен това за производството на бици е необходима популация под селекционен контрол от минимум 150 хиляди животни (от една порода). Всички те трябва да са на изкуствено осеменяване и оценени по международно приетите показатели. Ясно е, че в България това никога няма да стане.

–   Несериозно е да смятаме, че можем да конкурираме генетиката на развитите в тази област страни. През 70-те и 80-те години на миналия век се страхувахме, че Запада може да ни наложи ембарго и имахме 28 станции за ИО – лудост за малка страна като България. Сега сме част от същия този Запад, от какво се страхуваме? Най големите световни генетични компании са представени в България вече 12 години. Ефектът от това за сега е минимален, въпреки достъпът до най-добрата генетика в света.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

25 КОМЕНТАРИ

 1. Не ти е ясна целта на селекцията,а не бяхте ли и вие селекционер

  • Госпожо Манолова, дайте да чуем вашето становище по въпроса, с удоволствие ще го направим достояние на колегите чрез страниците на сайта. Чакаме вашето мнение на адрес – govedovad.bg@gmail.com

  • Говедовъд да се представя.Аз работя като зоотехник вече 50 години от които 17 във ферми и 33 години като селекционер.В момента работя ,макар да съм пенсионерка към асоциация.За мене селекцията е огледало на фермата.Сега закона е такъв, че за да получиш помощ трябва селекцията да се прави от асоциацията,но това може и фермера да прави като води инвентарна книга и родословна книга.Можем да спорим много ,но не с писане.

  • Госпожо, воденето на родословна книга не означава че се прави селекция. За мястото на инвентарната книга – няма да коментирам, да не ви обидя.
   Селекцията е вид изкуство, което означава, че не винаги трябва да се спазва законът. Именно спазвайки закона, ние загърбихме кръстостването, кросбрейдинга, генотипизирането и си останахме като търговски агенти да разнасяме едни куфарчета.

  • Митка Манолова Уважаема госпжо Манолова, виждам, че се справяте добре с интернет. Сигурно имате и мобилен телефон. Защо мислите, че през последните 33 години новите технологии не са навлезли в селекцията и развъждането. Родословната книга е само малка част от съвременните селеционни програми. При цялото ми уважение към дългогодишната ви работа, именно хора като вас в сгашните развъдни асоциации пречат на въвеждането на новите технологии като геномна оценка и маркерни индивидулни случни планове, които се прилагат в напредналите страни вече повече от 10 години с отлични резултати. Развъдните асоциации в сегашния им вид са паразитни организации за усвояване на пари, без какъвто и да положителен ефект от тяхната дейност. Всички водещи ферми в България работят с вносни животни и вносен семенен материал. Къде е българската селекция?

  • Todor Arbov въведете новите технологии , обучете кадри аз ще се радвам да видя това .За българска селекция на бици и дума не може да става.Аз се радвам че работим с вносни.

  • Todor Arbov защото господине вия сте далече от реалността на българското животновъдство не сравнявайте България с напредналите страни където положението е съвсем различно защото в България евтина продукция малко пари и не състояние да се плаща добре на достатъчно работна ръка защото ако отидете в една обикновена селска ферма с 40-50 животни и да ви оставят 10дни вие да се грижите за животните да храните да доите да ринете да сеете в същото време да косите да балирате ще си забравите всичките теории даже няма да си спомените за думата селекция така че няма защо да сте толкова ироничен към жената която ви отговори просто вие сте далече от реалността в България

 2. Все още не можем да усигорим потенциала и генофонда на нашите стада с правилно хранене и отглеждане. Дори и най добрите бици да използваме без правилно хранене млеконадоя на стадото няма да се вдигне, напротив ще намалее.

 3. За народа питам
  Една гражданка война и да си върнем Българското истинско пройзводство и да държим всяка чума извън границите на България дали ще можем

 4. средна млечност 15-16 хиляди литра за лактация….дайте информация с какъв протеин и колко е маслено това млеко което произвеждат великите Американци..то тук не искат шкембето от тяк крамоли мляко…

 5. Защо не си кажем истината, че цялото упражнение със селекцията е едни чичковци, които имат много пари си купиха породисти животни от чужбина и сега с по- големи субсидии искат да си ги възстановят , че и да спечелят!!! Естествено първия ефект е ,че се повишават цените на мляко и месо осезателно, а продуктивността …. има ли някакво значение!?

  • Пропуснах и себестойността….и тя е без значение, важно е субсидията да е повече…

 6. Необходимо е пълно реорганизиране на административния апарат. Нови и отговорни хора с нова организация, защото в момента се вихри корупция, която необратимо е отблъснала животновъдите от администрацията.

 7. Взимане от едни фермери да дават повече на други техните крави ядат нашите не ядат това е смисъла на селекцията

 8. “Най големите световни генетични компании са представени в България вече 12 години. Ефектът от това за сега е минимален, въпреки достъпът до най-добрата генетика в света.” – това е големият въпрос.

 9. В момента тече подмяна на животновъдите. Ще останат само зърнопроизводителите-агробизнесмени със супер скъпи животни и ферми. Останалите ще се мъчат още 3-4 години и ще станат работници на първите.

  • И млякото на магазина ще стане 5 лв. литъра, а говеждото 25лв.

  • В България има доста животновъди, които изобщо не са наясно с елементарни технологии в този бизнес и са там само заради субсидиите. Много крави в България са недохранени, пнеже субсидиите се плащат “на глва” а не на реални производствени резултати.

  • Има и такива, но те не са толкова много. Много колеги още търсят къде да закарат кравите си да пасат, въпреки, че вече е почти безсмислено само и само да си спестят някой кг фураж. Това е ужасно! Но защо става така? Фермерите не могат да си купуват фураж, защото той е много скъп. Не се изплаща нито с мляко, нито с месо. Печели този, който си го произвежда. Само, че той по принцип произвежда много зърно, което продава, а животните са му нещо като хоби. Той е зърнопроизводител, не говедовъд. Цялата ни администрация на МЗХГ държи в неведение повечето изостанали говедовъди от начините за подпомагане. Министър Танева говори нещо, но поверените и служби правят точно обратното, което значи, че тя умишлено лъже, а всъщност хората зад нея искат да погубят дребните и средните животновъди. Факт – въпреки, че последните са известни на регионалните си служби по земеделие, то до тях не достига нищо. Не е много вероятно да гледаш крава заради 150 – те лв годишна субсидия. Размера и е смешен и не мога да разбера защо е на крава, а не на родено теле например? Аз например не печеля добре, защото инвестирам в грижи, оборудване и т.н., обаче почва да ми писва(на това разчитат в МЗХГ). Край мен има колеги, които печелят, като са си закарали животните в планината и въобще не ги виждат, а като настъпи зимата с пушки убиват и колят телетата, които са станали(те дори не знаят колко са). Не дават пари за ваксини, за обезпаразитяване, за фуражи, за ток, за вода, за оборудване и поддръжка и т.н. Това ли е формулата?

  • Георги Андинов Boncho Stoyanov Bonchev Бяхте доста изчерпателен. Само две неща да кажа. Много са тези, които гледат животни гладни и в лоши условия, много Другото което искам да кажа е за сухото мляко. Докато я има тая отрова и цена няма да има, да не казвам пък кво става с народа, ама той си е виновен .

  • Todor Arbov да ти кажа при нас партийци станаха животновъди само за субсидии и референтен период връзваха кравите за гредите да не паднат от глад а ние дето имахме животни и си ги храним няма субсидии

 10. Todor Arbov да ти кажа при нас партийци станаха животновъди само за субсидии и референтен период връзваха кравите за гредите да не паднат от глад а ние дето имахме животни и си ги храним няма субсидии

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here