Защо използваме млекозаместител при телетата

0

Обикновено когато си говорим с фермерите, защо дават сухо мляко на телетата,  те ни отговарят,че това се налага от високите изкупни цени на млякото в момента, докато със сухо мляко цената на дажбата е наполовина.
С подобряването качеството на млекозаместителите и влизането на новите технологии, все по-малко остават телетата, които се хранят със сурово мляко. Въпреки, че цената на суровото мляко е ниска в момента.
За това си има причини и какви са те.
Със свои материал Interchem Ltd, разказва и за другите причини за изхранването със сухо мляко. Освен цената. Тази фирма е и разпостранител на сухото мляко ProCalf.

Какво прочетохме.
През последните няколко години се наблюдава тенденция към използването на заместители на  мляко поради увеличаване  на стадото, контрол на болестите, хранене и целите, които фермерите искат да постигнат.

Добре храненото теле е по-добре защитено,  да се справи с предизвикателствата, които идват с нестабилната му имунна система през първите месеци от живота му. Следователно доброто хранене на телетата не може да се подценява.

Доброто хранене води до по-малко заболявания, намалена употреба на антибиотици и по-добри резултати. Млечният заместител е постоянна храна, която съдържа витамини и микроелементи, предназначени за растеж на телетата и специфичните  хранителни потребности.

Хранителната стойност на заместителят е проектирана  да осигурява постоянен прием на витамини и минерали, пригодени специално за растежа и хранителните нужди на телето.

Телетата  хранени със заместители на мляко,  растат  и се развиват много добре,ако се хранят с висококачествен заместител на мляко.

Проучванията при телета показват, че при висококачествен заместител на млякото при 25% суров протеин може да се постигне същото увеличаване на теглото и ефективността, както при хранене с пълномаслено мляко. В много случаи, резултатите  могат  да бъдат  по дори и по добри.

При  опити с телетата, които са били хранени с 27% протеин  до отбиването на 56 дни, те са били с 6 кг по-тежки в сравнение с тези, хранени с пълномаслено мляко. Освен това, разликата в теглото продължава до 70-ия ден, защото телетата консумират 33% повече концентрати през периода. Проучванията показват също, че храненето с пробиотичен фураж, може да намали храносмилателните смущения като диария и  по този начин оптимизира ефективността  на фуража.

Млечният заместител елиминира риска от предаване на болести, причинявани  от бактерията Mycobacterium avium подвид на паратуберкулоза, неизлечимо  заболяване, характеризиращо се с диария, нисък добив на мляко, загуба на тегло и загуба на производителност.

Заразата може да дойде от млякото и фекалиите на заразена крава. В резултат на това трябва да се избягва употребата на сборно  мляко и коластрата, отпадъчно мляко или мляко и коластрата от заразени крави или от други, които все още се изследват. Това е начин  да се предотврати предаването на дадено заболяване.

Бибероните също могат да бъдат замърсени с изпражнения по време на хранене, което също представлява риск.

Антимикробната резистентност също се превръща в сериозен проблем за Световната здравна организация, тъй като AMР ще има пагубен ефект върху ефикасността на използваните антибиотици, както за здравето на хората, така и за животните в бъдеще.

Млякото с високо съдържание на антибиотични остатъци не е вкусно и следователно телетата ще пият по-малко от него или изобщо няма да го пият, което ще се отрази на наддаването им на тегло.Проучванията показват също, че юници, които са били хранени с отпадъчно мляко, са показали, че имат по-висока честота на мастит  по-късно в живота. Отпадъчното мляко може също да причини храносмилателни разстройства при телетата, ако се съхранява неправилно или е замърсено с фекални вещества.

Ветеринарно одобрената гама от заместители на мляко предлага отлични резултати в храненето, темповете на растеж, усвояемостта, вкуса и лекотата на смесване.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here