Студ и здрави телета. Възможно ли е

4

Зимата продължава със всичките си атрибути – сняг,лед, студ дори и дъжд. Хич не и пука, че се раждат телета, че фермерите се изпоразболяха и дори греяната ракия не може да ги излекува. Ето защо бързаме да ви запознаем със съветите на специалистите, публикувани в Milk Products, как да опазим телетата в студените януарски дни.
Новородените телета зависят от млякото, като основен източник на храна за производство на енергия. Ето защо при зимни условия е особено важно да се коригира млечната диета.

“Телетата са по-податливи на стрес от студ, отколкото възрастните животни, поради ниската телесна мазнина и по-високото съотношение на повърхността към телесното тегло, което ги кара да губят топлината си по-бързо”, казва Нелсън, експерт към американската компания Млечни продукти.
Мляко:През първите три седмици от живота си,телетата разчитат изключително на млякото, за да задоволят хранителните си нужди. Ето защо е важно да се коригира процеса на хранене при студени условия, така че телетата да се чувстват добре и да наддават на тегло.

Ето 3 основни начина за коригиране на дажбата на млякото и за да помогнете на младите телета да оцелеят през зимата без увреждане

• Увеличете количеството мляко за ден: подавайте по-често или давайте повече при всяко хранене.
• Увеличете съдържанието на мазнини в съществуващия обем на млякото.

Разбира се, най-добре е през зимата да храните телетата по-често през деня. Не всяка ферма може да се адаптира към хранене 3 пъти на ден, но ако успеете да направят това поне за новородени телета, то здравето на „бебетата” ще бъде осигурено в по-голям процент.
Вода – Опитайте се да осигурите на телета топла вода, непосредствено след хранене с мляко. Ако телетата пият повече топла вода и ядат повече стартерни фуражи, те ще продължат активно да се развиват и да растат, въпреки студеното време.

Подаване на стартер – дори и при студено време, обърнете специално внимание на кофата на стартера. Уверете се, че зърното е достъпно за животните, сухо е и е вкусно, за да насърчи младите телета да ядат колкото е възможно повече.

Обора – чист, сух, без влага на околната среда и на пода. С наличието на дълбоки легла, пълни със слама. Ако се наложи сложете му и „елече” за телета. Това са все мероприятия да помогнат за пестене на енергия, чрез насочване на метаболитните усилия за укрепване на имунната система и растежа.

Приготвяне  на млякото . Не оставяйте затопленото мляко на открито, където ще се охлади бързо.  Регулирайте съответно началната температура, за да постигнете температура при изхранване на млякото от 37,8 – 40,5 градуса по Целзий. Млекозаместителя, съхраняван в студени условия, ще повлияе на крайната температура на хранене, когато се смеси. Регулирайте топлата вода съобразно с точен термометър, за да постигнете постоянна температура на подаване.

Д-р  Стийл, доцент в Университета на Алберта, Канада, вярва, че изследванията в тази област са огромна крачка напред за индустрията: „Традиционно ние ограничаваме храненето на телета поради погрешното схващане, че то е икономически ефективно. Сега обаче знаем, че оптимизирането на отглеждането и храненето на телета през първите няколко седмици от живота осигурява чудесна възможност за подобряване на здравето, благосъстоянието и производителността на кравите в дългосрочен план. Но трябва да се отдалечим от фокусирането върху краткосрочните цели и да оценим успеха в контекста на цялостната картина. Изследването на ефекта от храненето в ранна възраст може да революционизира отношението към отглеждане на телета. ”

Източник: Milk Products

4 КОМЕНТАРИ

  1. Търся слама овес или теф реколта 2019рол бали или правоъгълни големи. Предварителен договор

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here