Критика в прав текст за новия стандарт за мляко

0

В материала

Нов стандарт при производството на мляко 

ви известихме, че в Германия от 01.01.2020 г влиза в сила нов стандарт. Всъщност тези изисквания си ги приемат животновъдните организации спазвайки изискванията на Регламентите. Този път изглежда чашата преля с новите допълнения – разбирай задължения на фермерите, и една от организации – MEG Milch критикува новите изисквания:
– Те са  ненужни и скъпи за производителите на мляко! 

Целта на тези стандарти е да се гарантира качеството на продукта и да се направи прозрачен и проследим целия производствен процес. Германската асоциация на фермерите, са основа за сертифициране за независим и строг контрол на процеса на производство на мляко в рамките на системата за управление на качеството QM-Milch.

QM 2020: какво е новото.

Броят на критериите се увеличава от 64 на 69. Новите точки са:

  • Само по-малко от 5% от кравите могат да имат наранявания или технопатии поради лошо отглеждане.
  • Антибиотиците трябва да се използват в тясно сътрудничество с ветеринарния лекар. Трябва да се записват консултативните дейности на ветеринарния лекар по въпросите на здравето на вимето. Фермерите трябва да провеждат патогенни тестове.
  • Има указания за съхранение на ветеринарномедицински продукти.
  • Стопаните трябва да демонстрират мерки за определяне на стадия на бременността на животните.
  • Стопанството трябва да има подходящ външен вид.
  • Крайният срок за последващи проверки след предупреждението е намален до един месец. Ако критериите за KO не са изпълнени при първоначалния одит, инспекторите преразглеждат всички критерии с няколко изключения.
  • Областите „защита на животните“, „хигиена на млякото“ и „фирмена среда“ имат по голяма тежест в новия стандарт. За тези области на фокус компаниите трябва да постигнат определени минимални точки, които решават кога ще се извърши последващият одит. Както преди, това се случва или след три години, или след 18 месеца.
  • Сертификатът за безопасност на храните за животни е премахнат. Всички фуражни компании, които доставят QM мляко, трябва да бъдат международно сертифицирани съгласно система за осигуряване на качество като QS или GMP +.
  • В бъдеще процесът на одобрение, включващ договорни отношения, ще бъде задължителен за сертифициращите органи.

Борда на MEG Milch, много смело критикува новите изисквания. Ясно, че на немските фермери вече им е писнало от изисквания и този път проговарят директно с критиките, а не както досега криейки се зад двузначни недомлъвки.

Под прикритието на уж селска група експерти, млекопроизводителите винаги ще бъдат обект на нов контрол и изисквания без нужда и конкретна причина, без да вземат предвид разходите за производство на мляко. Освен това възниква въпросът: Кой се възползва от тези иновации? Животните или дори потребителите?В бъдеще по-високи изисквания извън нормативния стандарт ще трябва да бъдат отразени върху сметката за плащане на мляко. Въвеждането на „истинско“ общонационално производство, свързано с договори за мляко, би било абсолютно необходимо условие за това! Който изисква високи стандарти, трябва да плаща и по-добри цени, според председателя на борда на млякото.

MEG също критикува факта, че в бордът и консултативният съвет на ръководството  влизат представители, които имат тесни взаимоотношения с мандрите. Поради това Съветът за мляко на MEG призовава всички производители на мляко и организации на производители на мляко да поставят под въпрос нетърпимите условия, свързани с качеството на QM мляко, и да поискат отваряне за истински представители на производителите на мляко в комисиите, в противен случай производителите на мляко могат да останат без въздух.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here