Нещо и за сухостоините крави

1

Бременните крави, или ние както ги наричаме – сухостойни, сякаш невидимо и безлично прекарват последните два месеца от бременността. Фермерите и те сякаш не ги забелязват. Гледат само тефтерите и си мислят “след пет дена ще имам пет отелени“.
На пръв поглед е така – невидимо, но в тяхното общество нещата съвсем не са така. В крайна сметка, за да има сполучливи раждания, здрави телета и готова крава да дава много мляко, трябва да даваме нещо и на тази категория животни. При тези групи сякаш храненето не е най-големия проблем. Проблема е населеността на обора, хранителния фронт, времето за преживяне и сън, разходката, стреса при преместване.

Плътността на кравите в обора.
Важен фактор.
За повече животни от капацитета на обора, означава  постоянна борба за достъп до храна и постеля. Затова това трябва да се избягва, тъй като  има отрицателен ефект върху производството на мляко в следващата лактация.  Проучване в две големи ферми в Ню Мексико (САЩ) е доказано, че приемът на храна от сухостойните  крави пада под оптималния показател (около 13-14 кг ), ако гъстотата на животните достигне 92%.
Препоръките на изследователите са:

  • Оптималната плътност на животните в сухата група трябва да бъде 80% от местата за хранене (0.8: 1) с ширина на мястото за хранене 76 cm.
  • Когато юници и крави с няколко лактации се държат отделно, има достатъчно поилки, времето за престой на животните в сухата група е най-малко 21 дни и управлението на хранещата маса е организирано по оптимален начин, гъстотата на животните е 100% от местата за хранене.
  • Ако юниците са заедно с възрастни крави, се препоръчва плътност на настаняване от 80%.

При юници пренаселването или както напоследък се казва плътността,  се наблюдава още по-често. Проучване в САЩ показа, че юници, които са в пренаселени групи, дават средно с 3 кг по-малко мляко през първите 80 дни от доенето. Сравнението е направено между две групи: с плътност на разположение 80% и 120%.

Срещу високата плътност на юниците в преходната фаза има още един важен аргумент: влошаването на качеството на въздуха.
Особено в затворени обори с малко количество въздух и в стари помещения, с увеличаване на плътността на животните, съдържанието на вредни газове във въздуха рязко се увеличава. Това се отразява негативно на здравето на животните.

Последствие: често пневмония в началото на лактацията

 

1 КОМЕНТАР

  1. Много фермери са започнали да отглеждат на открито животните и са видели, че сега имат много много по-малко проблеми, орколкото гогато са били затворени животните. Не в България все още.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here