Още за кравите на Швейцария

0

Кравата е емблема на Швейцария като и планинските върхове Матерхорн и Еделвайс. Във всеки случай четириногият приятел е един от посланиците в чужбина. Първата организация на говедовъдите в тази страна е основана през  далечната 1291 г

Кравата донесе икономически просперитет на Швейцария. Млечните продукти се продават в чужбина от 18-ти век. «В миналото много семейства са живели от доходите на своите крави, тоест от мляко, месо и кожа. И те забогатяха с това., “Кравата означава ценности като работа, традиция и семейство и  ни напомня за планините и живописните пейзажи”, А кравите продължават да играят важна роля. Швейцария е идеална за производство на млечни продукти. Около 55% от земеделската земя е поляни и пасища в района на долината и около 95% в планинската зона.

Млечната промишленост е важен сектор на швейцарското земеделие с дял от  20% в производството на целия селскостопански сектор. Около 3,43 милиона тона мляко са доставени до мандрите през 2018 година. Това мляко идва от 19 725 млечни ферми, от които 9448 в планинския район, 10 277 в района на долината и 2141 летни ферми. Структурната промяна продължава непрекъснато. Броят на предприятията намалява с 3,1 процента в сравнение с 2017 г. Това съответства на почти на две ферми, които спират да произвеждат мляко всеки ден.

Средният обем на млякото от ферма, доставено  на пазара през 2018 г., е 169. Почти една трета от кравето мляко, пуснато на пазара през 2018 г., идва от стопанства, които не хранят със силаж. Делът на био млякото е около 8,5%. През последните години млечният добив на кравите непрекъснато се увеличава. Средната продуктивност от крава  е около 7000 кг за  година.

Матерхорн е връх в Алпите, висок 4478 m. Представлява живописен остатък от скален блок, издигнат от движенията на земната кора преди 50 млн. години, когато са се сблъскали континентите Африка и Европа. Той е разположен на границата между Швейцария и Италия. Има вечни снегове и ледници. Матерхорн е най-късно изкаченият от високите алпийски върхове. Красивата пирамидална форма на върха може да бъде видяна от швейцарския град Цермат и от италианските алпийски градове Брьой-Червиния и Валтуранж. Матерхорн е вероятно най-разпознаваемият връх в Алпите, благодарение на своята специфична пирамидална форма.

 Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here