Беларус – 4-ти по износ на сирене

4

Коя е Беларус.
Ако зададете този въпрос, повечето хора ще ви кажат – това е трактора Беларус и футболния отбор “Бате Борисов”.
Към това обаче трябва да се допълни – един президент, за който земеделието е на първо място.

Беларус – по един тон мляко на човек

Беларус – 7-ма по производство на мляко в Европа

Бялото злато на Беларус

Чудото Беларус

Беларус е мляко

След преброяването на „пилците” за 2019 г се оказа, че Беларус  днес е на четвърто място сред най-големите износители на сирене – след ЕС, Нова Зеландия и САЩ.  Дори изпреварва такива известни производители на сирена като Австралия и Швейцария. Тази година доставките за чужбина могат да достигнат стойности над милиард долара.

В Доклада на Земеделското министерство на Беларус се казва:
– “Ако през 2010 г. имахме 160 наименования на сирена, днес те вече са повече от 330. До 30% от всички произведени млечни суровини отиват за производство на сирене. Това е експортен продукт, който заедно с извара генерира до 40% от валутните приходи от продажбата на млечни продукти, така че производството на сирене се развива динамично. От 2011 г. насам производството нарасна почти 1,5 пъти.
Нашите предприятия започнаха активно да разработват елитна група зрели сирена, които узряват средно 90 – 120 дни, а някои дори до две години. 
„Пармезан”, „Гройцер”, „Тизенгауз”, разбира се, не са масови потребителски продукти, но настройването на производството на този елитен продукт е максимална задача за всяко предприятие. Те струват повече, поради което икономиката на производителя печели”.

Разбира се, че това не е случайно. Миналата година завърши модернизацията на всички говедовъдни ферми. Сега започва строителството на нови ферми и увеличаване на поголовието. Интересното е, че в страната няма частна собственост в животно-въдството.

Брестска област е лидер сред регионите по растеж на производството на мляко – през последните пет години увеличението  надхвърля 5% годишно. През 2019 г. в региона са произведени 1 милион 740 хиляди тона мляко.
За първи път в Беларус средният млеконадой от крава надхвърля 6 хиляди кг: средно в стопанствата на Брестска област той възлиза на 6322 кг.
През следващите две години се предвижда брутното производство на мляко в региона да се увеличи до 2 милиона тона, а добитъкът от млекодайното стадо на 300 хиляди.

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Какво означава след ЕС? Не се сещам за такава държава,а мисля, че класацията е по държави, не по политически, идейни и разни други структури.

  2. БЕЛАРУС Е 5 -ТА В СВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО НА КРАВЕ МЛЯКО! УНИКАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ И СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА И ПРЕРАБОТЕНОТО В СИРЕНЕ ИЛИ ЗА КАШКАВАЛ ПО-СКОРО СТАВА ДУМА. СИРЕНЕТО ТАМ Е ЕКЗОТИКА , КАШКАВАЛА Е ТРАДИЦИЯТА И ПОЗНАТИЯ ПРОДУКТ ЗА РУСКИЯ ПАЗАР. ВЪПРЕКИ ЧЕ И РУСИЯ ОСНОВНО ЗА ТОЗИ ПАЗАР Е ПРОДУКЦИЯТА НА БЕЛАРУС, ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ИМ ПРИЛАГА ТЪРГОВСКИ ХВАТКИ ИЗТЪКВАЙКИ РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ.

    • Todor Dobrev, мисля на кашкавал казват сирене, но това няма значение, важни са резултатите! Ние да се видим, че останахме без животни(крави, свине, кокошки, овце).

  3. Всичко е чудесно! Дали някой от управляващите ще прочете това и ще си направи съответния извод? Едва ли! В България имахме добре развито животновъдство, което успяхме да ликвидираме след 1989 с помощта на ликвидационните съвети в селското стопанство и за това за сведение на по-младите читатели ядем вносни мляко и продукти със сухо мляко и др. добавки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here