Обезроговяване на телета и крави

1

Обезроговяването  може да се извърши и на по-стари животни и обикновено се извършва с локална анестезия (блок на роговия нерв) от ветеринарен лекар или обучен специалист. Премахването на по-големи рога обикновено се извършва през пролетта и есента, за да се избегне сезонът на мухите. Препоръчва се упойка, особено за по-големи животни.  За зрели говеда, които не са били обезроговени, когато са били млади, друга често срещана практика е да се отреже само заостреният край на рога.  Това е по-малко стресиращо за животното, защото няма загуба на кръв и рогът се отрязва там, където вече няма нервни окончания. Тази практика не елиминира пораженията от натъртване, нанесени от рогата, когато кравите се бият, но наистина премахва риска от пунктуационни рани и поражение на очите от заострени рога.

  • Каутеризацията е процесът на убиване на растежния пръстен на рога с помощта на топлина. Този процес се извършва, когато говедото е много младо, не повече от три или четири седмици – по този начин рогата не са много големи. Колкото по-рано в живота на телето се прави каутеризация, толкова по-малко болка и стрес се изпитват от животното. Каутеризацията обикновено се извършва с горещо желязо, след като областта около рогчето е приложена  локална анестезия.
  • Извит нож може да се използва за отрязване на рога, когато телето е по-малко от няколко месеца. Това е проста процедура, при която рогът и растежният пръстен се отрязват, за да се премахне рогът.
  • При по-малко от осем месеца, когато рогата започват да растат прикрепени към черепа, се използва  обезроговяваща чаша  или триона Gigli , вид на хирургическа режеща тел.  Тел за триони Gigli се използва и при обезроговяване на стари животни с големи вече рога.
  • Най-новата разработка в технологията за обезроговяване е използването на паста . Пастата се използва при  телета на няколко дневна възраст. Космите около рогчето се премахват  и след това пастата се разпределя по цялата рогова пъпка и около основата на рога върху растежните клетки. Пастата убива растежния пръстен на рога и след това рогът пада като краста, когато се излекува.  Този метод обаче носи риск пастата да причини нараняване на очите или други тъкани на животното, ако се използва по време на периоди на дъжд.

През 2018 г. в Швейцария се проведе референдум за предоставяне на допълнителни субсидии на земеделските стопани, които не обезроговяват телетата си. . Предложението обаче беше противопоставено от правителството и отхвърлено от избирателите. 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Tova koeto go pishete E ot predi 50 godini, edinstveno kauterizatsiyata se izpolzva pri 2-6mesetsa vazrast pri teleta ta, po sveta polzvat gilotina I se rege do osnovata na roga, I sled tova se izdarpvat kravonosnite sadove, za da NE karvi, NE se iberogovyava I pri minusovi temperaturi

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here