Производство мляко – 2019 г

0

Време за прочит: 5 минути

Публикувани бяха цифрите за обработеното мляко през 2019 г и месото излязло от нашите кланици. Интересното е,че във втората справка заглавието е за годината, а са публикувани данни за единадесетте месеца. През декември, ако не са влизали животни в кланиците ,нормално е да се сложи нула, но такава няма. Всъщност няма нищо, но пък отдавна свикнахме да прощаваме на държавните служители подобни грешки.

През 2019г нашето животновъдство е произвело и внесло в мандрите 677 785т мляко от видовете животни- говеда, биволи, овце и кози. За втори път съобщаваме,че от тази година имаме и производство на магарешко мляко ,но фермера си го преработва сам и вероятно неговото мляко не е отразено в коментираните от нас таблици. Не знаем дали в отчетеното  мляко в таблицата влизат млеката продадени ,чрез млекомати и тези реализирани по Наредба 26. Не знаем дали в тези количества влизат вносните млека използвани в предприятията. Всичко това е важно за анализите. Вероятно те ще бъдат допълнени и изложени в годишния доклад за млекопроизводството.

В сравнение с 2018 г имаме с 11 194 т в повече мляко влязло за обработка. Това се дължи най-вече на по голямото производство на краве мляко +9684 т. От другите млека са получени в повече от 2018 г + 2019 т, но  преработени  всичко за годината са смешните 38 202 т. Какви продукти са получени от тях сигурно ще научим след време, но сега може само да се гадае. Едно е ясно,че с производството на такива количества мляко въобще не трябва и да мислим за износ. Не, че продукта ще бъде лош. Напротив, точно обратното. Отговора  на този въпрос ни дава изказването на един нидерландски експерт участвал в бизнес форума InteliFresh преди няколко дни.

„Първият въпрос е, какво България може да предложи на европейския пазар. Данните сочат, че вашата страна повече внася, отколкото изнася. Така че, пазарите са там, но какви продукти можете да дадете. Като цяло виждам малкия мащаб на фермерите, недостатъчното коопериране между тях. За да бъдат значим доставчик на пазара, те трябва да имат обем и постоянна продукция. Това обаче липсва в много страни и това е предизвикателство“, обясни консултантът в бизнеса със свежи плодове и зеленчуци.

За да допълним информацията ще кажем,че през декември е предадено в повече 1189 т краве мляко в сравнение с ноември. Причините са ясни – изключително благоприятния климат. Няма сняг, няма дъжда, няма студ. Температура от 5-20 градуса –най-благоприятната за говедата. Внесоха се няколко хиляди юници, които се отелват в момента. Започва и отелването и на старите крави, защото много стопани си правят сметката да изкарват телетата на паша. При другите видови животни имаме отново намаление в произведеното мляко и са предадени през декември 692 т срещу 833 т през ноември. С най-простите думи, дневно от цялата страна се е предавало в мандрите една цистерна мляко.

От анализираните цифри отчитаме повишение количествата на преработеното мляко и на пръв поглед всичко е наред. Дали е така, времето ще покаже.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [233.85 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [137.50 KB]

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here