Русия превзе зърното, идва ред на млякото

2

Време за прочит: 2 минути

От няколко години пишем за възхода на Беларус по отношение на млекопроизводството и четвъртото и място в света по производство на сирене. Русия също тръгна по пътя за увеличаване на продукцията мляко, месо и преработка. Дори вече има първите договори за износ и реален такъв. Все пак да не забравяме, че ембаргото още не е паднало. Може би то амбицира руснаците и те го направиха – става дума за земеделието.

Руското правителство полага много усилия за подобряване на качеството на млечните продукти на вътрешния пазар. Основната цел е да се увеличи потреблението на млечни продукти на глава от населението и то от собствено производство.

Президентът на Русия Владимир Путин постави задачата да се  увеличи земеделския износ от Русия от 23 милиарда долара през 2018 г. до 45 милиарда долара през 2025 г., а млечната промишленост се счита за сегмент, в който може да се постигне значителен растеж на експортните доставчици.

 През 2018 г. Русия е изнесла млечните продукти на стойност 235 милиона долара и има големи надежди тази цифра да нарасне в следващите години, тъй като наскоро страната получи разрешение за износ на млечни продукти в Китай. За да се случи това, бяха навити пружините на всички фактори влияещи в промишлеността мляко. Отговорните хора за животновъдството през няколко месеца се отчитат за изпълнение на задачите, благоприятните кредити подтикнаха кооперативите да изграждат мега стопанства. Това на Стефан Дюр, след няколко години ще произвежда дневно нашето мляко за един ден. През миналата 2019 г руснаците внесоха над 40 000 бр юници от Европа. Добрата генетика достигна дори до о.Сахалин и Сибир.

Производството на сурово мляко в Русия леко се е увеличило от 2014 г. до 31 милиона тона. През януари-декември 2019 г. брутният млечен добив в стопанства от всички категории възлиза на 31,3 милиона тона и се увеличава с 2,4% спрямо нивото на 2018 г. В млечните компании за производство на мляко нараства с 4,4% до 17,0 милиона тона. През 2019 г. в тези компании добивът на мляко на 1 крава възлиза на 6,335,0 кг (+ 6,5% в сравнение със същия период на 2018 г.).

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here